Ludovic Orban, cel mai bun exemplu de AȘA NU. De văzut până la final

Încă de la declanșarea pandemiei de COVID-19 în România, dar și de la declararea stării de urgență, cele mai importante persoane din politica românescă, cei care ar fi trebui să ofere un exemplu bun de urmat în rândul cetățenilor, și-au încălcat propriile reguli.

Astfel, am surprins într-un video cele mai mari greșeli ale unuia dintre cele mai importante personaje din timpul pandemiei de coronavirus și nu numai, premierul Ludovic Orban, care la fiecare apariție a oferit un exemplu negativ pentru cetățeni.

55 de ori în aproximativ 30 de minute

Acestea fiind zise, la fiecare apariție în spațiul public, premierul are masca ba sub nas, ba sub bărbie și o atinge de zeci de ori, contrar recomandărilor specialiștilor în sănătate, toate acestea reprezentând încălcările celor mai importante reguli din această perioadă: “Nu-ți atinge masca!” și “Nu țuși în pumn sau palmă!”.

Spre exemplu, într-una dintre apariții, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, a reușit performanța de a-și atinge masca de 55 de ori, în aproximativ 30 de minute. Așadar, se pare că Ludovic Orban s-a încăpățânat să respecte propriile reguli, pe care le impune întregii populații și pe care cea mai mare parte le respectă deja.

Deși au trecut luni de zile de când ne luptăm cu această pandemie, greșelile persistă în fiecare apariție.

VEZI AICI ÎNTREGUL VIDEO

Ține minte!

Chiar dacă Ludovic Orban nu este cel mai bun model de urmat în ceea ce privește purtarea măștilor de protecție, trebuie să știi foarte bine regulile și să le aplici pentru a evita infectarea cu COVID-19.

1. Spală-te pe mâini înainte de a pune masca

2. Identifică partea de sus, unde se află banda metalică sau marginea tare

3. Pune masca cu partea colorată spre exterior

4. Așază banda metalică deasupra nasului

5. Acoperă gura, nasul și bărbia

6. Potrivește masca pe față pentru a nu rămâne spații libere

7. Evită să atingi masca!

8. Scoate masca apucând-o de barete

9. După folosire, aruncă imediat masca, de preferat într-un coș cu capac

10. Spală-te pe mâini după ce arunci masca

11. Țușește și strănută doar în pliul cotului sau în batistă!

Brașovul, pe timp de pandemie de COVID-19. Orașul așa cum nu l-ai mai vazut niciodată!

În timpul pandemiei de COVID-19, imagini cu mai multe orașe goale, pustii din cauza fricii de virus au apărut în mediul online.

Așadar, am realizat și noi un videoclip cu orașul Brașov, unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Imaginile au fost surprinse chiar de sărbătorile pascale, atunci când, de regulă, orașul era ca un furnicar în goana după alimente pentru mesele îmbelșugate și cadourile pentru cei dragi.

Anul 2020 a fost diferit, complet diferit și cu toții sperăm să nu mai trecem prin asemenea momente grele. Ei bine, iată cum s-a conformat lumea regulilor impuse de pandemia de COVID-19 și de starea de urgență.

Iată cum arată unul dintre cele mai vizitate oraşe ale ţării, acum, pustiu:

Muncă multă, o echipă dedicată, spectacol, emoții. Eurovision 2020 #ealtceva

Eurovision înseamnă mai mult decât un spectacol, unul televizat, o selecție a unei piese/artist și gata. An de an o echipă complexă, dedicată 24/7, luptă ca România să ajungă pe primul loc al celui mai important concurs internațional de muzică, Eurovision Song Contest. Și este lesne de înțeles că echipa asta, una mare de altfel, este formată din mai multe echipe care lucrează fiecare pentru buna desfășurare a fiecărui pas. De la pregătiri, până la selecție și până la finalizarea marelui eveniment internațional.

O muncă intensă ce se desfășoară pe parcursul unui an de zile, an de an. Așa cum ne-a explicat în exclusivitate, Liana Stanciu, șef al delegației României la Eurovision, ”munca pentru următoarea ediție Eurovision începe imediat ce s-a terminat actuala ediție”.

Și fiecare dintre noi ar trebui să înțeleagă că nu ține 100% de noi pentru a obține un rezultat cât mai bun în concursul internațional. Dar echipa României dă 100% tot ce poate pentru a oferi un show cât mai perfect acolo, la marele eveniment.

Eurovision 2020 #ealtceva

Da, am fost la Eurovision 2020, Selecția Națională, și a fost cu adevărat altceva. Începând de la faptul că TVR a ales direct un artist, la un show incendiar, în stilul evenimentului internațional. Roxen a interpretat cinci piese, compuse special pentru Selecția Națională, iar publicul și juriul și-au ales melodia preferată cu care artista să ne reprezinte la Rotterdam.

Conceptul regizoral al întregului spectacol şi al celor cinci show-uri care au intrat în concursul de selecţie naţională au purtat semnăturile lui Dan Manoliu şi Bogdan Păun.

”Tot vizualul, filmul și fiecare videoclip în parte reprezinta stările pure și energia ei interioară materializate, transpuse în forma realității fizice prin culori, natură, spații ce par desprinse dintr-un vis”, a susținut Bogdan Păun.

Pregătiri intense pentru o ediție de excepție

Sute de oameni lucrează intens pentru pregătirea fiecărei ediții Eurovision. Așa s-a întâmplat și anul acesta.

Aproximativ o săptămână a durat amenajarea Sălii Sporturilor din Buzău și câteva zile pentru strângerea tuturor echipamentelor.

Cea mai intensă activitate a fost aceea de montare a scenei şi a fundalului, un perete de imagine LED de peste 300 metri pătraţi. La distanţă de circa 12 metri de acest perete, a fost amplasată o mare scenă circulară, care a permis artiştilor să aducă actul artistic în mijlocul publicului prezent la Buzău.

România a ales: Roxen ne va reprezenta la Eurovision Song Contest 2020 cu piesa „Alcohol You”

Roxen urca, în luna mai, pe scena de la Rotterdam şi reprezintă România la Eurovision Song Contest 2020 cu piesa “Alcohol You”. Decizia a fost luată în proporţie egală de public şi de juriul de specialitate, în cadrul spectacolului Finalei Naţionale organizată de Televiziunea Română duminică, 1 martie, la Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” din Buzău.

Asemenea noului mecanism de selecţie, şi spectacolul de duminică s-a plasat sub sloganul #ealtceva, aducând numeroase elemente în premieră pentru public. Astfel, “concurenţii” Finalei din acest an au fost cele cinci show-uri care au “luptat” pentru a se califica în faza internaţională. Numitorul comun al acestor show-uri a fost Roxen, care a dat dovada talentului, a versatilităţii interpretative şi a nivelului său tehnic de pregătire pentru fiecare dintre cele cinci piese.

Roxen, emoții mari pentru Rotterdam 2020

“Alcohol You este o piesă pe care o simt cu toată fiinţa mea şi pe care o trăiesc de fiecare dată când o cânt. Mă reprezintă stilul ei şi mă bucur foarte tare că şi publicului şi juriului le-a plăcut şi au votat-o. Le mulţumesc tuturor! Toată această susţinere înseamnă enorm pentru mine şi mă motivează atât personal, cât şi ca artist, să muncesc mai mult, să fiu din ce în ce mai dedicată şi să fac muzică. Îmi doresc ca melodia “Alcohol You” să ajungă cât mai sus, să fie la fel de apreciată şi de publicul din străinătate şi, de ce nu, votată la Rotterdam. Am emoţii foarte mari, dar sunt constructive şi mă ajută să pregătesc show-ul pentru Eurovision 2020, să pot ajunge prin tot ceea ce transmit cât mai aproape de oameni” a declarat Roxen, imediat după anunţarea rezultatului.

De muzică şi de producţia piesei „Alcohol You” s-a ocupat Viky Red, iar textul a fost scris de Ionuţ Armas şi Breyan Isaac. Breyan Isaac este cântăreţ, compozitor, producător şi pianist american, deţinător al unui premiu Grammy. “Modul în care Roxen transmite această piesă e uluitor, mă surprinde de fiecare dată. O simte şi mă bucur că interpretarea ei a ajuns la public şi la juriu. Vom continua să lucrăm împreună şi vom face tot posibilul să mergem la Rotterdam cu cea mai bună variantă a piesei şi cu un show impresionant”, a declarat Viky Red, producătorul piesei Alcohol You.

Un imn al iubirii universale

Piesa este un autentic imn al iubirii universale, iar pe scena de la Buzău, piesa “Alcohol You” a adus un show puternic, dominat de nuanțe de violet și turcoaz, în care au fost sugerate astralul, starea de acceptare, conexiunea, găsirea liniștii interioare. Scena a fost dominată de elemente astrale, de lună, eclipsă, elemente care au rezonat cu emoţiile şi sentimentele piesei şi întreg spectrul de emoţii transmise de Roxen: tristeţe, disperare şi, în final, speranţă.

La finalul unui spectacol extraordinar care a adus pe scenă, alături de Roxen, artişti români precum Elena Gheorghe, Connect-R, Dora Gaitanovici, dar şi invitaţi speciali din străinătate, precum Loreen (Suedia), Ulrikke Brandstorp (Norvegia), Sandro (Cipru) și Natalia Gordienko (Republica Moldova), au fost anunţate punctele primite de fiecare dintre cele cinci piese.

Piesa “Alcohol You” s-a clasat pe primul loc cu 10 puncte (5 primite de la juriu și 5 de la public), urmată, în ordine descrescătoare, de Storm (6 puncte), Cherry Red și Colors la egalitate (câte 3 puncte) și Beautiful Disaster.

”Am ştiut că va fi “Alcohol You” din primul moment în care am auzit piesa, era doar o schiţă proaspăt ieşită din tabăra de creaţie.  Este un cântec plin de forţă, despre iubire, despre felul în care alegem să gestionăm tristeţea, despre curajul de a alege ce ne face mai puternici. Melodia este hipnotică, versurile sunt complexe, întregul concept conturează o călătorie iniţiatică. Piesa învingătoare în Finala Naţională, cu noul său format apreciat deopotrivă de fanii şi presa Eurovision, are potenţialul de a ne duce foarte sus în clasamentul de la Rotterdam. Mulţumesc publicului care a fost alături de noi, mulţumesc colegilor din echipele TVR şi Global Records! De asemenea, mulţumim partenerilor locali şi publicului din Buzău pentru implicare, pentru căldură cu care ne-au primit şi pentru sprijinul în a oferi tuturor un spectacol care, cu adevărat #ealtceva. Felicitări, Roxen, multă energie şi putere de muncă pentru perioada următoare!”, a declarat Liana Stanciu, șef al delegației României la ESC2020.

Un public senzațional la Buzău

Câteva sute de persoane au avut ocazia de a participa la spectacolul Eurovision, Selecția Națională, în Sala Sporturilor din Buzău. La fel ca în fiecare an, organizatorii evenimentului îi îndeamnă pe oameni să fie parte din spectacol, să aplaude, să se bucure de show și să anime momentele artistice.

Spre deosebire de alți ani, spectatorii de la Buzău au fost cu adevărat energici. Au scandat numele artistei ce ne va reprezenta la Rotterdam, piesa preferată, i-au încurajat și pe invitații străini ce vor participa la concursul internațional și nu numai. Publicul de la Buzău a fost cu adevărat incredibil. S-a creat o atmosferă unică, altceva.

Eurovision 2020, pe 12, 14 şi 16 mai, la Rotterdam

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de țări.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Țărilor de Jos, cu piesa “Arcade”.

În urma tragerii la sorţi din data de 28 ianuarie, pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei, România va intra în concurs în data de 12 mai, în cea de-a doua parte a primei semifinale.

În ordine alfabetică, ţările care vor intra alături de România în prima semifinală sunt: Australia, Belarus, Irlanda, Lituania, Macedonia de Nord, Rusia, Slovenia, Suedia (prima parte), respectiv Azerbaidjan, Belgia, Croaţia, Cipru, Israel, Malta, Norvegia, Ucraina (partea a doua).

În cea de-a doua semifinală (14 mai) vor concura: Austria, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Islanda, Moldova, Polonia, San Marino, Serbia (prima parte) şi Albania, Armenia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Georgia, Letonia, Portugalia (partea a doua).

În finala de la Rotterdam a concursului Eurovision 2020 din 16 mai vor intra în concurs 26 de ţări: primele 10 ţări din fiecare semifinală şi cele şase calificate direct (Big Five plus ţara gazdă).  Chiar dacă vor concura direct în finală, cele şase ţări vor putea vota, în semifinale, astfel: Germania, Italia, Regatul Ţ ărilor de Jos (Olanda) în prima semifinală, iar Franţa, Spania şi Marea Britanie în cea de-a doua semifinală.

Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2020 din luna mai vor fi transmise live pe TVR 1, TVRi, TVR Moldova.

Fărșangul, tradiția merge mai departe în Harghita. Iarna a fost ”îngropată”

Foto: bobbyphotography.ro
Foto: bobbyphotography.ro

O nouă ediție a Fărșang-ului sau balul de Lăsata Secului a avut loc în județul Harghita. Tradiția este dusă mai departe de tinerii care ”înmormântează” iarna, se costumează și petrec de dimineață până seara.

În fiecare an evenimentul se ține într-o localitate diferită. Dacă anul trecut a fost la Sândomnic, anul acesta a venit rândul celor din localitatea Lăzarea să organizeze eveniemntul.

O atracție pentru turiștii de pretutindeni

Balul de „farșang” este un eveniment plin de veselie, unde gluma a fost obligatorie. An de an, la acest eveniment ajung turiști din toate colțurile țării, dar și din străinătate.

În cadrul tradiţionalului bal de Lăsata Secului, Iarna a fost „înmormântată”, în mod simbolic, urmând ca noul spirit să renască înainte de intrarea în Postul Paştelui.

Îngroparea ierinii și alungarea spiritelor rele

Deși se spune că este o tradiție păgână, ritualurile localnicilor înseamnă ”îngroparea” iernii și alungarea spiritelor rele. Grupuri de tineri se maschează și port cu ei o mascotă pe care o deplâng în glumă.

Împreună cu un alai, tinerii merg în curțile sătenilor, acolo unde țin un mic ritual, iar mai apoi se bucură prin dans și bucate alese. Vizitatorii sunt serviți cu preparate locale, precum pâine cu untură și ceapă, pâine cu pate sau brânzeturi locale, dar și cu pălincă făcută în casă.

Seara, mascotele fiecărui grup sunt arse în crentrul satului, în speranța de a alunga spiritele rele.

Secretul tradiției interzise

Oamenii locului spun că iarna grea și gerul cu temperaturi de până la -30 de grade Celsius, face ca tradiția să fie dusă mai departe și ca oamenii să își dorească să vină mai repede primăvara. În acest fel organizează Fărșangul și se bucură că vremea se mai încălzește.

Etnografii sunt de părere că „fărșangul” este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spațiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. Balul de fărșang se ținea pe ascuns și în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis.

Foto: bobbyphotography.ro
Imaginile sunt de la evenimentul de anul trecut, de pe data de 2 martie 2019, de la Sândominic, județul Harghita. Cea de a XXVII-a ediţie a evenimentului ”Carnavalul măștilor tradiționale din Harghita”, sau Fărșangul.

O escapadă de weekend? Alege Sighișoara – recomandări și prețuri pentru 2 zile!

Foto: bobbyphotography.ro
Foto: bobbyphotography.ro

Atunci când îți dorești un moment de liniște, de relaxare, intim, un loc pentru o plimbare în doi, o escapadă de weekend, poți alege Sighișoara. Două zile sunt suficiente pentru a putea vizita orașul și pentru a te bucura de o ieșire din rutină.

Unde ne cazăm?

Sighișoara este singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa de Sud-Est din patrimoniul UNESCO. Așadar, îți recomandăm să găsești un loc de cazare în centrul istoric. Străduțele înguste și pietruite, casele medievale și liniștea locului îți vor da un sentiment deosebit.

Un loc de cazare ideal vei putea găsi cu ajutorul aplicației Airbnb. Prețurile pornesc de la 80 de lei pe noapte, pentru două persoane, în funcție de tipul cazării. (Întreaga locuință, cameră privată sau cameră de hotel/pensiune).

Fă-ți cont nou pe Airbnb și primești 220 de lei la prima rezervare pe care o faci în aplicație. Practic, te-ai putea caza gratuit la Sighișoara. Click AICI!

Unde mâncăm?

Dacă am stabilit cazarea, iată câteva locuri interesante unde poți să iei micul dejun, prânzul și cina. Casa Kuhn, Casa cu Cerb, Casa Vlad Dracul, sunt doar câteva localuri din cetate unde poți mânca preparate alese, gustoase, și la prețuri accesibile.

La câțiva pași de Turnul cu Ceas însă, găsiți localul Concordia. Aici este musai să ajungeți pentru cel mai bun burger din oraș, pentru cele mai bune paste și pizza. Dar găsiți și preparate sofisticate, toate fine dining.

Foto: bobbyphotography.ro
Foto: bobbyphotography.ro

 

Cetatea Sighișoara este înconjurată de un zid de 930 m și 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi.

Ce să facem?

 • Poate cel mai atractiv obiectiv este Turnul cu Ceas, sau turnul poartă. Are o înălțime de 64 de metri și se poate vizita. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru adulți și 7 lei pentru elevi/studenți. Până să ajungeți în vârful turnului veți putea vizita câteva săli cu obiecte medievale, arme, dar și cu o machetă a cetății. În plus, în turn veți putea vedea și cele șapte statuete, câte una pentru fiecare zi a săptămânii. În fiecare noapte, la miezul nopții, statueta se schimbă. Istoria acestora o veți afla chiar voi, de la fața locului. Este interesant și merită.
 • Biserica Mănăstirii este chiar lângă turnul cu ceas. O biserică istorică impunătoare.
 • Muzeul armelor medievale.
 • The Dracula Investigation este o expoziție interesantă și inedită despre viața lui Vlad Dracul. Cu siguranță îi surprinde atât pe cei mici cât și pe cei mari.
 • Scara acoperită sau scara școlarilor (un tunel de scări, am spune noi). Urcați 176 de scări pentru a vizita un alt loc special. Biserica din Deal, dar și Liceu Teoretic Joseph Haltrich. Zilnic, sute de copii urcă pe deal pentru a putea ajunge la școală.
 • În plimbarea vostră căutați parcul Petőfi Sándor. Alături de el veți găsi și Turnul Cizmarilor, dar și Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif.
 • Nu în ultimul rând, Piața Cetății. De aici vă recomandăm să luați unul dintre ”trenulețele turistice” și să faceți un tur al orașului. Durează aproximativ 15-20 minute și costă 10 lei de persoană.
 • În afara zidurilor cetății, vă recomandăm să vizitați Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, aflată lângă râul Târnava Mare.
 • Un alt loc excelent de unde aveți o panoramă excelentă asupra orașului este Camping Restaurant Vila Franka. Căutați așa pe GPS și veți ajunge în 5-10 minute cu mașina.

Cât cheltuim în total?

Cazare: 150 lei (cost mediu/noapte) x 2 zile = 300 lei / 2 persoane. Dar puteți beneficia re o reducere de 220 de lei la prima rezervare prin Airbnb.

Masă: 60 lei (cost mediu/masă) x 2 mese/zi  x 2 zile = 240 lei / 2 persoane / 2 zile. Micul dejun îl puteți avea inclus la cazare.

Atracții: 70 – 100 de lei / 2 persoane. Cost total estimat pentru o parte dintre atracțiile menționate mai sus. Majoritatea locațiilor nu percep taxă de vizitare.

Total: 640 lei / 2 zile / 2 persoane. Puteți reduce aceste costuri la numai 340 de lei (aproximativ), pentru două persoane, dacă alegeți cazarea prin Airbnb.

Dor de bucatele bunicii? Ce spui de ”tradiție într-o cutie”, de la 7BUCATE – unboxing

Cu toții cred că suntem atenți atunci când cumpărăm mâncare, sau cel puțin așa cred că ar trebui să fim. De multe ori însă timpul ne face să mâncăm la întâmplare, repede și de cele mai multe ori nesănătos.

Dar unde mai este mâncarea sănătoasă, tradițională, naturală? De unde o mai cumpărăm? Unde este gustul desăvârșit de altă dată?

Ei bine, despre mâncare naturală și preparate din cămara bunicii ne povestește cel mai bine Cosmin Daneș de la 7BUCATE. Inginer de meserie, a pornit în vara lui 2019 o micuță afacere care se ocupă cu livrarea de produse tradiționale adunate de la gospodari din diferite colțuri ale țării.

”Ideea a venit din încercarea de a fi mai selectivi în privința alimentației, procurăm pentru noi din diverse surse alimente ”mai curate” și am zis că ar fi un serviciu pe care mi-ar plăcea să-l primesc. Nu am auzit să existe așa ceva, așa că am pus în practică. La început formam pachetul din două preparate din carne, două produse lactate și trei produse din cămară (dulci, sărate: zacuscă, miere, gem, ș.a.m.d); a rămas așa deși ne ghidăm în primul rând după gramaj, apoi după numărul produselor și… ne place”, ne-a povestit Cosmin Daneș.

De ce vorbim despre produse tradiționale?

Uneori poate că vi se face dor de țară, de mâncarea bunicii, de brânza proaspătă care scârțâie între dinți sau de șunca afumată. De o ceapă tăiată lângă acestea, dar și de o zacuscă delicioasă, întinsă pe o felie de pâine caldă.

”Produsele tradiționale au fost printre preferințele noastre, am considerat că acolo este mancarea sănătoasă în rețetele tradiționale, preparate cu ingrediente natuarle, era autentic și acest lucru conferea încredere. Acest lucru ni s-a confirmat și din parte clienților, dar și din partea producătorilor, fiind și un trend, am avut șansa să descoperim mulți producători mici și mari de la care am învățat lucruri interesante”, spune Cosmin.
De unde vin produsele livrate de 7BUCATE?

”Produsele vin din toată țara, câteva exemple sunt produsele lactate atestate tradițional din județele Hunedoara, Alba, preparate din carne atestate tradițional din Constanța, preparate din carne bio din Bihor, preparate din carne de vânat, miere bio din Bunești, de la producatori mici din locuri precum Loman, Mesendorf (fiecare cu specificul lui) și multe altele pe care încă le mai descoperim.”

Ce produse primesc clienții 7BUCATE?

”Am păstrat categoriile: preparate din carne, lactate și cămară. Se poate opta și pentru pachetul #doarlactate (exclusiv lactate), sau fără carne, fără dulce, întrucât am început personalizarea cutiei în funcție de preferințele clientului. Cu timpul, încercăm să oferim o cutie care ”știe” preferințele și în același timp aduce în atenție produse noi. Acest lucru salvează mult timp și multă energie pentru client.

Clientul nostru dă importanță alimentației, apreciază atât produsele autentice cât și un produs, dacă putem spune, high end și care se bucură să aibă parte de un ”tur culinar” periodic comprimat într-o cutie (expresia asta îi aparține unuia din primii clienți)”, ne-a mai spus Cosmin Deneș.

”Cutia cu de toate”, livrată în București și Ilfov

Momentan ”cutia cu de toate”, cu produse tradiționale, se livrează doar în București și Ilfov. Vorbim de o afacere la început de drum care se va extinde cu siguranță în toată țara. Cel puțin noi asta sperăm pentru că ideea este unică, foarte bună și… sănătoasă.

”Este important ca produsele să ajungă în condiții optime la clienți și facem tot posibilul să ne asigurăm de acest lucru. Momentan livrarea se face în București și pe raza județului Ilfov, în condiții de temperatură controlată. Lucrăm la o soluție și în curând va fi posibilă livrarea în toată țara, fără a compromite calitatea serviciului.”
Extinderea la nivel național ar fi una benefică în condițiile în care feedback-ul celor care au achiziționat deja ”tradiție într-o cutie” a fost unul cât se poate de bun. Iar acest lucru îl putem confirma și noi.

”Din viziunea noastră, și cred că e una realistă, reacțiile sunt încurajatoare, ne-am bucurat de un feedback pozitiv din piață și de un trend ascendent, mai mult decât ne așteptam. Sigur că preluăm și aplicăm și sugestiile de îmbunătățire, iar câteva ne-au ajutat foarte mult, i-am simțit pe oameni foarte solidari din acest punct de vedere”, a completat Cosmin Daneș, inițiatorul 7BUCATE.
Așadar, puteți încerca și voi un tur culinar cu produse tradiționale, mereu altele, în fiecare lună. Practic, vă puteți face un abonament, iar preparatele ajung la ușa dumneavoastră.

Am încercat și noi ”cutia cu de toate” de la 7BUCATE și putem să vă asigurăm că merită pe deplin să încercați și voi măcar o dată. Este aproape imposibil să nu rămâneți impresionați, iar gustul… prea bun, mult prea bun.O poveste despre ciocolată. ”Pralin” Cisnădie. ”Dumnezeu le-a dat îngerilor aripi și oamenilor ciocolată”

Foto: bobbyphotography.ro

În fiecare an de sărbători rafturile magazilelor sunt pline de figurine de ciocolată. Le vedem, le cumpărăm, le oferim sau le mâncam, dar de puține ori ne întrebăm cine le face și cum sunt făcute.

Întrebarea aceasta ne-am pus-o noi, așa că am ajuns în inima Transilvaniei, la Cisnădie, județul Sibiu, la fabrica de ciocolată ”Pralin”. O fabrica mică din care ies cele mai mărețe și deosebite dulciuri, ce împodobesc orice masă, orice sărbătoare, orice cadou și bucură orice om.

Poate cea mai bună ciocolată din lume se face la acolo. Poate. Nu știm sigur. Dar suntem convinși că ciocolata lor ajunge în toată lumea.

Povestea ”Pralin” este veche, dar a luat naștere din pasiunea pentru ”frumos”, așa începe Florin Bălan, maestru ciocolatier și manager al ”Pralin”, interviul despre fabrica de dulce și de bucurie.

Foto: bobbyphotography.ro

Povestea ”PRALIN”

Povestea a început în anul 2000, atunci când Florin Bălan a ajuns pentru prima dată în Olanda. A văzut despre ce este vorba, s-a îndrăgostit iremediabil de această meserie și de ciocolata adevărată și a decis că România trebuie să aibe așa ceva.

L-am găsit, într-o zi de weekend, pe Florin Bălan, maestrul ciocolatier, alături de ”artiștii săi” angajați. Așa ne-am gândit noi să le spunem, pentru că fiecare persoană care lucrează în această manufactură are un talent desăvârșit și o pasiune pentru ciocolată.

Ne-au arătat și nouă cum se face o figurină de ciocolată, de la cap la coadă, sau mai bine zis, de la căciuliță până la sacul cu jucării al Moșului. Iată procesul!

Florin Bălan și-a proiectat o cu totul altă carieră, dar viața l-a dus spre alte tărâmuri, dulci… Are o experiență de zeci de ani în domeniu, este arbitru internațional la concursurile de ciocolată și a lucrat cu ciocolatieri cu stele Michelin. Are cunoștințe în toată lumea și este apreciat pentru figurinele de ciocolată, pralinele și specialitățile pe care numai el știe cum le face cu foarte foarte multă atenție. Totul, într-un laborator foarte bine pus la punct, cu temperatură controlată în fiecare minut, umiditate controlată în fiecare secundă și angajați impecabili.

Ciocolata de la Cisnădie, Sibiu, ajunge în toată lumea, la companii de renume, autorități, personalități și nu numai.
De ce este o ciocolată specială?

Poate vă întrebați ce este așa special? Ei bine, ciocolata pregătită la ”PRALIN” nu numai că este făcută cu ingrediente naturale și este lucrată manual, ci poate lua orice formă și poate construi orice poveste. Artistul Florin Bălan ne-a povestit despre nenumăratele comenzi speciale, unele chiar ciudate, solicitate de clienți. În plus, ciocolata cu aur sau cu cristale Swarovski este nelipsită din cerințele pofticioșilor.

Foto: bobbyphotography.ro

Meseria care nu există în nomenclator

Meseria de ciocolatier nu există în nomenclatorul de meserii din România. Practic, dacă ești ciocolatier în această țară… nu exiști!?

Florin a ales însă, să practice această ”meserie”, aici, acasă, în România, deși i s-a spus că dacă ar fi fost ciocolatier în America ar fi fost deja miliardar.

L-am întrebat totuși ce ar face dacă ar lua-o de la capăt. Ne-a răspuns că tot de ciocolată s-ar ocupa, dar nu în România.
Mesaj către politicieni

Ciocolatierul Florin Bălan spune că e greu să faci ciocolată în România mai ales dacă nu ai susținere din partea statului, iar cel mai probabil, în viitorul apropiat, manufacturile de acest gen, și nu numai, vor dispărea.

Mai mult, despre moștenire nici nu poate fi vorba. Tinerii din ziua de azi nu mai au răbdare, iar statul nu acordă atenție unor lucruri ”mici”. Tocmai de aceea, Florin le-a transmis și un mesaj politicienilor, acela de a nu-i mai ”ajuta” pe cei care chiar fac lucruri cu adevărat deosebite în această țară. Cu cât îi ajută mai mult, cu atât îi încurcă. Politicienii să-și vadă de politică, iar ciocolatierii de ciocolată, așa cum pot.

Ciocolată adevărată 

La ”Parlin” Cisnădie se pregătește ciocolată doar pe comenzi speciale, în cea mai mare măsură. Materiile prime sunt atent alese, de cea mai bună calitate și vin din America Latină, Franța, Belgia, și nu numai.

Maestrul ne-a povestit despre cum trebuie să fie o ciocolată adevărată și gustoasă, despre faptul că trebuie se spargă în gură, să fie crocantă atunci când muști din ea și mai ales… o ciocolată perfectă nu are nevoie de surplus de zahăr. Asta înseamnă că nu îți va fi sete după ea. Așa este și ciocolată făcută la Cisnădie, iar Florin ne asigură de acest lucru. Ba chiar am încercat-o și noi și vă garantăm că a avut dreptate.
”Dumnezeu le-a dat îngerilor aripi și oamenilor ciocolată”, așa ne-a spus maestrul ciocolatier Florin Bălan.

Nu este ușor să faci ciocolată, iar degustarea ei ar trebui făcută cu respectarea anumitor condiții. În primul rând, și cel mai important, să NU țineți niciodată ciocolata în frigider. De ce? Veți afla răspunsul, în materialul următor.

În prag de sărbători vă prezentăm povestea ciocolatei de la ”Pralin” Cisnădie și a lui Florin Bălan. Vizionare plăcută!
Emoție, pasiune și talent. Descoperă magia sărbătorilor!

Sărbătorile de iarnă nu înseamnă doar cadouri frumoase, revederea cu cei dragi, fuga după cumpărături, trafic, curățenie, mâncare, stres pentru diverse lucruri, finalizarea diferitelor sarcini, bilanțuri, etc. Să ne amintim totuși că sărbătorile de iarnă au în prim-plan Crăciunul, adică Nașterea Domnului.

Și da, spiritul Crăciunului înseamnă, într-o oarecare măsură, cele menționate mai sus, dar este nevoie și de un moment de liniște, de rugăciune, de curățire sufletească, de dragoste. Ei bine, am regăsit toate acestea într-o biserică din Brașov. Acolo unde un grup de copii au creat magia. Prin inima lor curată și vocea lor de aur.

Ascultă-i!


(Setați video-ul la claritate maximă! *Acesta este doar un moment din concertul copiilor. Concertul integral îl regăsiți mai jos.)

Iată povestea acestor copii

Emoție, pasiune, talent, dedicare și implicare, sunt doar câteva dintre elementele cheie care formează “frumosul”, pe care ți-l prezintă și descrie doamna Enache, încă din prima zi în care pășești pe bancile liceului și din primul moment în care te selectează să faci parte din corul școlii.

De Moș Nicolae, frumosul a fost definit de Corul Colegiului Național ”Dr. Ioan Meșotă” din Brașov. Zeci de fete, doi băieți, doua voci și cele mai frumoase colinde într-o atmosferă dumnezeiască. Și cum să nu fie așa când este în spate un ”omuleț”. Dar ce spunem noi ”omuleț”, probabil cel mai dedicat om al cărui suflet este pus în fiecare colind, în fiecare concert, în fiecare eveniment.

Este vorba despre doamna Dorina Enache, omul fără de care corul nu ar fi cor, iar frumosul nu ar mai fi frumos. După zeci de ore de repetiții, muncă, veselie și bomboane (pe care le aduce copiilor pentru ”a le îndulci vocea”), doamna Enache reușește să unească toate vocile într-una singură și oferă cele mai speciale momente.

Astfel corul a deschis oficial sezonul sărbătorilor de iarnă și a făcut ceea ce știe cel mai bine, de ani de zile: a cântat și încântat toți oamenii prezenți în Biserica “Buna Vestire”. Asta vrem să facem și noi, cei care am avut ocazia să fim prezenți la concertul lor, să-i filmam și să împărtășim cu voi o parte din frumosul oferit de ei. Pe aceasta cale, mulțumim și noi corului, Colegiului și Bisericii, pentru bucuria, emoția, lacrimile și ”pielea de găină”.

Nu uita!

A fost doar unul dintre concertele unicat ale acestui cor din Brașov. Unul special, cu voci speciale. Dar cu siguranță un astfel de moment, care să-ți mângâie sufletul îl poți regăsi în perioada sărbătorilor de iarnă și în alte biserici din Brașov și din restul țării. Cu siguranță, merită pe deplin! Descoperă magia sărbătorilor.

Sărbători Fericite tuturor! 

Parada Națională, 101 minute de spectacol, la aniversarea a 101 ani. La Mulți Ani, România!

La fel ca în fiecare an Parada Națională de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost cât se poate de spectaculoasă. Iar de la an la an avem parte de noutăți. Așa s-a întâmplat și la aniversarea a 101 ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat.
Reprezentanții MApN au informat permanent miile de oameni sosiți la eveniment despre sărbătoarea la care iau parte, dar mai ales despre ceea ce urmează să vadă.

În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. 1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.

Un eveniment desfășurat în 101 minute

Parada Națională a început cu primirea șefului statului, Klaus Iohannis. Ulterior, a urmat salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutul gărzii şi ocuparea locului în tribuna oficialităților. A urmat intonarea imnului național și salvele de tun.

”Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, s-au executat douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul  Mihai NICOLAE. Salvele de tun sunt executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat. Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii”, au anunțat reprezentanții MApN.

Dispozitivul de defilare

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice au participat duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. De asemenea, au evoluat peste 50 de aeronave.

Detașamentele de militari străini au fost din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.


Câteva aspecte ce ne-au atras atențiaDupă aviația militară, parada militară națională a continuat cu defilarea blocului de tehnică militară.

Din partea IGSU, am remarcat tehnologiile de ultimă generație de care beneficiază și țara noastră. Am remarcat CONTAINERUL MULTIRISC, unul dintre cele mai complexe echipamente de intervenție post-cutremur. Sistemul integrează accesorii și echipamente pentru misiunile de căutare și salvare a victimelor de sub dărâmături.

AUTOMACARAUA CU BRAȚ RIDICĂTOR ȘI PLATFORMĂ, destinată misiunilor de căutare-salvare, în urma producerii unor seisme/prăbușiri de clădiri, descarcerare grea, alunecări de teren sau accidente industriale.

AUTOSPECIALA PENTRU TRATAMENTE HIPERBARICE ȘI OXIGENO-TERAPIE, destinată tratamentelor de urgență a victimelor sau a salvatorilor. Aceasta poate furniza oxigen la o presiune mai mare decât cea normală, iar acest lucru mărește cantitatea de oxigen în sânge.

Echipa de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a participat la gestionarea efectelor produse ca urmare a cutremurului major care a avut loc Albania. Echipa românească de căutare-salvare este certificată internațional, iar membrii echipei sunt în măsură să gestioneze consecinţele unui cutremur major.

Parada militară națională a continuat cu defilarea detașamentelor pedestre.

Parada pedestră a armatei a inclus în premieră detașamentul Comandamentului Forțelor Întrunite, împreună cu detașamente ale Forțelor Terestre, ale Forțelor Aeriene și Navale, ale celor două comandamente de armă – Comandamentul logistic întrunit și Comandamentul comunicațiilor și informaticii, ale instituțiilor de învățământ liceal, academic și de specialitate.

Purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, au defilat drapelele de epocă, o parte din istoria neamului românesc. La comanda acestui pluton, purtând uniforma Primului Război Mondial, s-a aflat locotenentul Ecaterina Isabela DIACONU.

Drapelele de epocă au aparţinut unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.  Acestea ne reamintesc faptul că prezentul s-a clădit simbolic pe mătasea lor tricoloră, pe jertfa soldaților români, știuți și neștiuți, care și-au făcut datoria pe front față de țară pentru împlinirea idealurilor naționale, susțin reprezentanții MApN.

Simbolurile naţionale – Drapelul, Imnul, Stema, Sigiliul şi Ziua Naţională – reprezintă repere care, alături de limbă, cultură şi tradiţii, ne individualizează ca naţiune.

Uniforme de epocă. Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană pe acest profil, a defilat de asemenea la Parada Națională de 1 Decembrie. Detaşamentul a purtat uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Regale Române din anii 1915-1919:  de Infanterie (cu cască),  de Grăniceri (cu coif), de Vânători (cu capelă) şi de Vânători de Munte (cu pălării Alpini). Numeroase efecte şi accesorii de epocă sunt originale.

INEDIT. Și în acest an a defilat la Parada militară națională un detașament al Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, comandat de colonel (r) Dan COSMA, prim vicepreședintele asociației, veteran al teatrelor de operații din Bosnia și Herțegovina și Irak.

DRAPELUL ASOCIAȚIEI a fost purtat cu mândrie de către plutonierul major Ionuț Butoi, veteran rănit în Afganistan. A fost medaliat de două ori cu aur la Jocurile INVICTUS de la Toronto și Sidney, un exemplu de dăruire și curaj.

Forțele Navale Române. În primul detaşament al Forţelor Navale, au defilat militari din subordinea comandamentului Flotei, ambarcaţi la bordul navelor maritime – fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, dragoare maritime. Detaşamentul este comandat de comandorul Vasile VRABIE, comandantul Divizionului 508 Rachete de Coastă, divizion înființat în 2017, care va fi dotat cu un nou sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML).

PREMIERĂ. Începând cu 1 ianuarie 2020, ca o recunoașterea a profesionalismului marinarilor români, România va deține pentru prima dată comanda unei grupări navale permanente a NATO, care va executa misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Este vorba de comanda grupării navale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice pe care o va exercita puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, au mai prezentat reprezentanții MApN.

Concluzii

Sunt doar câteva dintre aspectele interesante și importante din cadrul Paradei Naționale de anul acesta. Cu siguranță însă, tehnica militară și de ultimă generație de care dispune România se ridică la cele mai înalte standarde. România este o țară foarte bine dotată, iar acest aspect ține și de bugetul consistent alocat an de an pentru Apărare.

Una peste alta, indiferent de vreme sau vremuri, merită să mergi măcar o dată în viață să vezi Parada Națională. Cu siguranță România are cu ce se lăuda! La Mulți Ani, România!”Noaptea Strigoilor” la Bran! Localnicii s-au pregătit cu usturoi la uși și la ferestre

Vechile credințe românești, obiceiurile și tradițiile naționale continuă să se păstreze cu sfințenie în inima Transilvaniei. În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României. În popor însă, este ziua care încă mai trezește superstiții și spaimă printre localnici. Se spune că în Noaptea Sfântului Andrei, sau Noaptea Strigoilor, spiritele pun stăpânire pe sufletele oamenilor, lupii vorbesc și își pot suci capul, iar strigoii încep să umble la lumina lunii. De asemenea, noaptea este una cunoscută pentru vrăji și farmece în dragoste. Pentru toate acestea există însă un remediu de care oamenii locului nu se pot dezlipi, usturoiul. Vorbim despre o sărbătoare mistică, transmisă încă de pe vremea dacilor.

”Grozav, a venit Sfântul Andrei. Noi nu avem vampiri, avem moroi, strigoi. Morții vii. Aceasta este tradiția pur românească, încă din cele mai vechi timpuri. În seara de Sfântul Andrei, o seară specială, de la practica în care românii își pun grâu la încolțit ca să vadă cum le va fi anul ce urmează, până la cea în care își pun usturoi la geamuri și la uși, dar și în bucate, pentru a se proteja.” (Loredana Balca, ghid Castelul Bran).

La Bran, în județul Brașov, mai sunt localnici care încă respectă tradiția și se apără de rele cu ajutorul usturoiului. La ceas de seară o găsim pe drum pe doamna Rodica Zârnoveanu. O localnică în vârstă de 50 de ani, care, în fiecare an, se pregătește din timp pentru noaptea Sfântului Andrei.

”Se păstrează toată tradiția, rămasă din bătrâni. La toate geamurile se pune usturoi, iar cei care au animale închid ușile la grajduri și le fac cruce cu usturoi. Eu m-am pregătit încă de cu o seară înainte și la toate geamurile și la poarta de la intrarea în curte am pus usturoi ca să nu intre strigoii.” (Rodica Zârnoveanu, localnic Bran).

Și pentru că misterul este la el acasă, iar Branul este ”casa lui Dracula”, reprezentanții Castelului Bran s-au pregătit cum se cuvine pentru această sărbătoare importantă. Vizitatorilor li s-a propus o incursiune în trecut și au fost așteptați la Castel, la ”Petrecerea tuturor strigoilor”. Restaurantul ”Casa de ceai” a pregătit un meniu special, unde ingredientul vedetă a fost usturoiul. Acesta s-a regăsit inclusiv în cana cu ceai sau în tradiționala colivă.

Sute de mii de turiști ajung anual la Castelul Bran, un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de orașul Brașov, în Transilvania. Cei veniți sunt fermecați de povestea lui Vlad Țepeș, sau Dracula, așa cum îl descrie celebrul scriitor Bram Stoker.

Printre atracții se numără dormitorul reginei Maria a României, o scară secretă care face legătura între etajele întâi și al treilea, dormitorul regelui Ferdinand I al României sau camerele de tortură. Nu în ultiml rând, și poate cel mai special, turiștii pot face o ”excursie” prin ”Tunelul Timpului”.

Vizitatorii pot coborî 32 de metri cu un lift modern, din curtea interioară a Castelului, până în grădina acestuia. Experiența le oferă un adevărat spectacol pe bază de tablouri vivante. Pentru realizarea acestui proiect au fost disclocați nu mai puțin de 330 de metri cubi de rocă de diverse durități, cu ajutorul a 12 mineri. Cel mai bine însă, ne-a povestit Loredana Balca, ghid al Castelului Bran de mai bine de 25 de ani.

”În cele mai vechi timpuri, soldații, la începuturile secolului XIV aveau un rezervor de apă, dar mai târziu a fost săpată o fântână adâncă de 57 de metri. Nu era doar pentru apă ci și un punct de refugiu în caz de asediu. La nivelul parcului regal exista un punct de evacuare. Regina Maria, venită la Bran, în 1937, are o dorință. Partea superioară a fântânii a fost mutată în curte, cu rol decorativ, iar pe orificiul celei vechi s-a montat un lift cu ajutorul căruia se cobora până la nivelul parcului unde se ieșea spre Casa de ceai. După 80 de ani, turiștii pot gusta o aventură coborând cu această cabină proiectată special pentru Castelul Bran.” (Loredana Balca, ghid Castelul Bran).

Odată ce părăsesc castelul, turiștii sunt așteptați de localnici cu suveniruri de toate felurile, fie ele tradiționale sau nu, dar și cu preparate gustoase ale locului. Nu în utlimul rând, pot pleca acasă cu funii de usturoi sau punguțe cu grâu. Tot în noaptea de Sfântul Andrei românii pun grâu la încolțit, pentru a afla dacă vor avea un an cu bunăstare, noroc și sănătate sau va fi marcat de dificultăți. De Anul Nou se verifică dacă firele crescute din grâu sunt înalte, drepte, puternice și dese. În acest caz, va urma un an bogat, cu recolte bune.

Desigur, sunt multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare mistică din România, iar printre acestea se mai numără și legarea cu sfoară a obiectelor tăioase, fetele își pot afla ursitul sau se pot face farmece și vrăji în dragoste.

Cât este adevăr și cât este mit? Nimeni nu poate spune concret. Cert este că sărbătoarea fascinează an de an, atât localnicii, dar mai ales străinii ce sosesc în Transilvania.

NOTĂ! Sărbătoarea tuturor strigoilor la Castelul Bran, în 2019, are loc în perioada 22 – 30 noiembrie.

”Castelul Bran, credincios apărător al tradițiilor și obiceiurilor românești, propune vizitatorilor săi o incursiune în trecut, cu gândul să readucă la viață o nouă tradiție pentru viitor. Între 22 și 30 noiembrie 2019, Restaurantul Castelului a pregătit un meniu special, unde ingredientul vedetă este usturoiul. În data de 30 noiembrie, zi de cumpănă între toamnă și iarnă, la restaurant va avea loc “Petrecerea tuturor strigoilor”, începând cu ora 18:00. Vom spune, astfel, adio tuturor relelor și tuturor spaimelor de peste an și ne vom pregăti pentru sărbătorile de iarnă”, spun reprezentanții Castelului Bran pe pagina lor de Facebook.

Crăciun și Revelion la munte! Gradul de ocupare și prețuri. Variante în țară și în străinătate!

Foto: Innsbruck / Sursa: pixabay.com
Foto: Innsbruck / Sursa: pixabay.com

Nu mai este foarte mult până la sărbătorile de iarnă, iar stațiunile montane sunt deja rezervate în proporție de peste 70% de Crăciun, respectiv în proporție de peste 90% de Revelion. Cu toate acestea, dacă vă doriți un concediu de iară la munte, mai găsiți câteva oferte.Crăciun în Poiana Brașov

Pentru patru nopți de cazare în perioada 23 – 27 decembrie, gradul de ocupare este de 71%, la această dată, conform booking.com. Dar iată care mai sunt cele mai ieftine unități de cazare în zonă:

 • Complex Montrai, 4* – preț: 1.400 de lei pentru doi adulți / 4 nopți.
 • Vila Diana, 4* – preț: 1.400 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.
 • Aparthotel Casa Viorel, 4* – preț: 1536 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.

Prețurile cresc treptat pentru această perioadă și pot ajunge și chiar depăși suma de 3.000 – 4.000 de lei pentru numai patru nopți de cazare.

Revelion în Poiana Brașov

Pentru patru nopți de cazare în perioada 30 decembrie 2019 – 3 ianuarie 2020, gradul de ocupare este de 90%, la această dată, conform booking.com. Dar iată care mai sunt cele mai ieftine unități de cazare în zonă:

 • Pension Crocus 4* – preț: 2.904 lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.
 • Pension Pantheon, 4* – preț: 3.199 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.
 • House of Dracula Hotel, 4* – preț: 3.598 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.

Trebuie să știți însă că fiecare unitate de cazare nu mai are foarte multe camere disponibil, iar cel mai probabil acestea se vor ocupa în perioada imediat următoare.

O alternativă ar putea fi stațiunea Predeal. Aici gradul de ocupare este de 72% pentru Crăciun și de 84% pentru Revelionm dar prețurile pot fi cu câteva sute de lei mai mici față de Poiana Brașov.

 

Sărbătorile în străinătate? Ce spui de Austria, la Innsbruck, spre exemplu! 

Innsbruck servește drept punct de plecare către cele mai frumoase și căutate stațiuni turistice de iarnă din Austria, în regiunea Tirol. Chiar și aici gradul de ocupare în unitățile de cazare pentru sărbătorile de iarnă este de 84% de Crăciun și de 89% de Revelion, la această dată, conform booking.com. Cu toate acestea, prețurile nu diferă foarte mult. Ce-i drept, Crăciunul este mai scump decât Revelionul.Crăciun în Innsbruck

Pentru patru nopți de cazare în perioada 23 – 27 decembrie, gradul de ocupare este de 84%, la această dată, conform booking.com. Dar iată care mai sunt cele mai ieftine unități de cazare în zonă:

 • Gasthof Ölberg, 2* – preț: 1.852 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.
 • Gasthof Stauder, 4* – preț: 1.970 de lei pentru doi adulți / 4 nopți.
 • Hostel Marmota – preț: 2.032 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.

Revelion în Innsbruck

Pentru patru nopți de cazare în perioada 30 decembrie 2019 – 3 ianuarie 2020, gradul de ocupare este de 89%, la această dată, conform booking.com. Dar iată care mai sunt cele mai ieftine unități de cazare în zonă:

 • Gasthof Götznerhof, preț: 2.174 lei pentru doi adulți / 4 nopți.
 • BinderS Budget City-Mountain Hotel, 4* – preț: 2.430 de lei pentru doi adulți / 4 nopți.
 • Haus Angelika – bed & breakfast – Innsbruck/Igls – preț: 2.734 de lei pentru doi adulți / 4 nopți, cu mic dejun inclus.

La toate acestea, fie în țară, fie în străinătate, mai aveți o alternativă să vă căutați cazare prin serviciul airbnb.com. Aveți șansa să găsiți apartamente la prețuri mai mici și în locuri bune. Deisgur, nu veți avea inclus micul dejun cel mai probabil.

Foto: Innsbruck / Sursa: pixabay.comVREMEA

Brasov
cer acoperit de nori
21.7 ° C
22.8 °
20.6 °
59%
0.3kmh
100%
Dum
22 °
lun
24 °
mar
27 °
mie
24 °
joi
22 °

Politica noastră a fost actualizată în conformitate cu Regulamentul RGPD al Uniunii Europene! Prin accesarea și utilizarea site-ului, vă dați acordul cu privire la Termenii și Condițiile de utilizare! Intimitate și Cookies: Acest site folosește cookie-uri! Pentru a afla mai multe, precum și modul de a elimina sau a bloca acestea, vă invităm să citiți: ”Termeni și Condiții!”

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close