Pandemia de coronavirus a stricat cu siguranță planurile multor oameni în 2020, mai ales cele de vacanță. Restricțiile de deplasare ne-au făcut pe majoritatea dintre noi să ne reorientăm. Mulți au ales să plece cât mai departe de aglomerație și să se relaxeze în natură.

Un concept unic în România este ”La Kuburi”, implementat de Costi Zărnescu, un antreprenor din Bacău. Turiștii se pot caza în bungalouri de lux într-o zonă montană excepțională, Slănic Moldova. Un loc în care clienții descoperă un amestec rustic și modern, o alternativă la orice pensiune sau hotel.

Atunci când îți dorești altceva, ”La Kuburi” este cu adevărat altceva. Un loc ideal pentru a petrece în doi sau în familie. Un loc intim unde te gospodărești singur. Ai tot ceea ce îți trebuie, dar mai ales liniște și o priveliște care îți taie răsuflarea.

Lumea vrea altceva. Nu mai vrea hotel, nu mai vrea pensiuni, ci vrea ceva al lui, un loc pe care să nu-l mai împartă cu alții. Vine aici, are curtea lui, grătarul lui, foișorul lui, iar dacă nu vrei să interacționezi cu alții nu o faci. O faci doar dacă vrei, pentru că ești separat complet de alții și asta vor oamenii acum”, spune Costi Zărnescu, fondator Rentakub și La Kuburi.

Cum a început totul?

 

”Noi la bază suntem constructori din case de lemn, avem firmă din case de lemn, EcoKit, care a fost a mea până anul trecut. Și eu am tot cochetat cu ideea de a face ceva, niște cuburi, niște case de vacanță moderne în care să merg eu și familia mea și să fac așa, ca o rețea națională în care să zic că merg azi la mare, mâine în Deltă, poimâine la munte și să fie un concept unitar, de cuburi, de case de vacanță tip cub.

Asta se întâmpla prin 2016 – 2017. Am creat platforma Rent a Kub, am creat un cub pilot lângă Bacău pentru a-l arăta oamenilor, dar nu a mers extraordinar. Oamenii erau reticenți din cauză că prețul cubului e oarecum ridicat, iar tot ce facem noi este premium și prețurile pot descuraja comparativ cu ce fac alții. Toată lumea a aplaudat conceptul, dar când să comande, când să bage mâna în buzunar, se opreau.

Atunci am zis că facem altfel, facem un sat de vacanță demonstrativ. Inițial am căutat teren în zona Brașov, Râșnov… la Râșnov trebuia să fie, dar din motive birocratice am renunțat și am făcut aici la Slănic Moldova că e mai aproape de noi. Acest sat de vacanța a apărut din motivul de a ilustra ideea de rețele Rent a kub.

Ce înseamnă rețea de cuburi?

 

Același cub amplasat pe teren, oriunde în România, iar turistul care călătorește să poată să stea în același concept de cazare.

Întregul concept Rent a Kub este al nostru, iar satul de vacanță este înglobat în conceptul Rent a Kub și este proiectul locomotivă al conceptului. La bază a fost conceptul, pentru că noi nu am plecat de la ideea „Hai să construim cu sat de vacanță la Slănic Moldova”. Ăsta a apărut mai degrabă ca o nevoie și după ce a apărut satul de vacanță în care am investit cel puțin 250.000 de euro, interesul a crescut foarte mult, iar cererile de parteneri au crescut enorm. Bine, ne-a ajutat foarte mult și pandemia pentru că turistul s-a îndreptat spre altceva.

Unde mai găsim ”Kuburi” în țară?

 

În momentul de față, Kuburi sunt la Băile Felix, Bacău, Râșnov, apoi Bran, Constanța, Tulcea (care sunt în construcție și vor intra în rețea la finalul anului).

Care e profilul turistului care vine ”La Kuburi”?

 

În general sunt tineri, 25-40 de ani, studii superioare, cu venituri medii și peste medie și în plus, vin cei care obișnuiesc să plătească doar cu cardul, pentru că plata la noi se face doar cu cardul. E o selecție interesantă.

Stăini vin puțini pentru un moment, pentru că nu ne promovăm în afară, dar în general sunt familii. Peste 80% sunt familii, cu copii mai mici și mai mari. Vreau să vă spun că avem și oameni care vin a patra oară într-un interval de trei luni. Asta înseamnă că le place. Unora nu le place că nu avem restaurant, dar nici nu vrem să avem, pentru că fiecare își poate găti și în casă.

Un concept nou, într-o stațiune învechită

 

Nu s-a mai investit foarte mult în turism, nu s-au mai făcut investiții publice semnificative care să ridice gradul de atracție al stațiunii. Stațiunea este oarecum învechită din perspectiva turistului tânăr, trebuie să recunoaștem. Degeaba investește privatul dacă nu vine și o inițiativă comună a municipalității, pentru a face ceva care să atragă turistul.  Statul mă ajută foarte mult dacă mă lasă în pace! N-am nevoie de el. Să mă lase în pace să-mi fac treaba. Lumea de aici e întântată de conceptul nostru. Ne-ar ajuta foarte mult dacă ar investi în stațiune, în obiective publice care să atragă. Ar fi loc și pentru cei mai tineri.

Cât stăm la ”Kuburi”?

 

La noi, La Kuburi vin oamenii ca să se relaxeze, dar două-trei zile maximum, pentru că mai mult nu au ce să facă, începi să te plictisești, nu sunt chestii care să te țină ocupat.

Am văzut conceputul în străinătate, pentru că am lucrat foarte mult cu Franța, apoi am văzut și prin țările nordice și am zis de ce să nu avem și noi o rețea de cazare așa. Eu am doi copii și m-am gândit că am nevoie de spațiu, iar la hotel dacă mergi cu doi copii nu încapi și dacă vrei să mai și respiri nu-i ok.

Deci am plecat cumva de la nevoile mele, iar rețeaua asta este ceva unic, nu mai găsiți în Europa. Căsuțe de genul găsim și în Danemarca și în Franța și peste tot, dar noi avem și partea de producție și cea de rețea de închiriat”, ne-a povestit Costi Zărnescu, fondator Rentakub și La Kuburi. 

În 2020 pandemia a lovit întreaga lume, o lume care a fost nevoită să se oprească în loc pentru a nu răspândi mai tare un virus necunoscut, iar tot mai multă lume și-a retrasat prioritățile.

În timp ce economia s-a prăbușit, unele afaceri au înflorit. Și aici nu vorbim de cele din domeniul sanitar. În cazul ”La Kuburi”, lumea a ales destinația pentru a se relaxa, pentru a scăpa de stresul cotidian.

Pe noi pandemia ne-a ajutat foarte mult, din nefericire. Acum, spre exemplu, nu mai avem nimic disponibil și nu mai facem promovare de o lună și ceva, pentru că nu mai avem nevoie”, a mai spus Costi Zărnescu, fondator Rentakub și La Kuburi. 

Viitorul în turism, în contexul COVID-19

 

”Pentru tipul ăsta de concept de turism văd o creștere exponențială în următorii 5 – 7 ani. Oamenii oricum au nevoie să iasă, să evadeze, să scape de stres.

Pandemia nu ne-a încurcat, ci din contră, ne-a ajutat din păcate pentru că trebuie să privim contextual”, a completatCosti Zărnescu, fondator Rentakub și La Kuburi. 

Mai multe despre ideea aceasta de concept în România, cât costă, dar și ce înseamnă extinderea rețelei de cuburi în România, puteți citi și pestartupcafe.ro.

Iar dacă v-am convins să petreceți câteva zile la ”La Kuburi”, atunci puteți vedea locurile disponibile și puteți afla mai multe pe site-ul oficial, https://www.lakuburi.ro/.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 12 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.