
O nouă ediție a Fărșang-ului sau balul de Lăsata Secului a avut loc în județul Harghita. Tradiția este dusă mai departe de tinerii care ”înmormântează” iarna, se costumează și petrec de dimineață până seara.
În fiecare an evenimentul se ține într-o localitate diferită. Dacă anul trecut a fost la Sândomnic, anul acesta a venit rândul celor din localitatea Lăzarea să organizeze eveniemntul.
O atracție pentru turiștii de pretutindeni
Balul de „farșang” este un eveniment plin de veselie, unde gluma a fost obligatorie. An de an, la acest eveniment ajung turiști din toate colțurile țării, dar și din străinătate.
În cadrul tradiţionalului bal de Lăsata Secului, Iarna a fost „înmormântată”, în mod simbolic, urmând ca noul spirit să renască înainte de intrarea în Postul Paştelui.
Îngroparea ierinii și alungarea spiritelor rele
Deși se spune că este o tradiție păgână, ritualurile localnicilor înseamnă ”îngroparea” iernii și alungarea spiritelor rele. Grupuri de tineri se maschează și port cu ei o mascotă pe care o deplâng în glumă.
Împreună cu un alai, tinerii merg în curțile sătenilor, acolo unde țin un mic ritual, iar mai apoi se bucură prin dans și bucate alese. Vizitatorii sunt serviți cu preparate locale, precum pâine cu untură și ceapă, pâine cu pate sau brânzeturi locale, dar și cu pălincă făcută în casă.
Seara, mascotele fiecărui grup sunt arse în crentrul satului, în speranța de a alunga spiritele rele.
Secretul tradiției interzise
Oamenii locului spun că iarna grea și gerul cu temperaturi de până la -30 de grade Celsius, face ca tradiția să fie dusă mai departe și ca oamenii să își dorească să vină mai repede primăvara. În acest fel organizează Fărșangul și se bucură că vremea se mai încălzește.
Etnografii sunt de părere că „fărșangul” este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spațiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. Balul de fărșang se ținea pe ascuns și în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis.
