În fiecare an de sărbători rafturile magazilelor sunt pline de figurine de ciocolată. Le vedem, le cumpărăm, le oferim sau le mâncam, dar de puține ori ne întrebăm cine le face și cum sunt făcute.

Întrebarea aceasta ne-am pus-o noi, așa că am ajuns în inima Transilvaniei, la Cisnădie, județul Sibiu, la fabrica de ciocolată ”Pralin”. O fabrica mică din care ies cele mai mărețe și deosebite dulciuri, ce împodobesc orice masă, orice sărbătoare, orice cadou și bucură orice om.

Poate cea mai bună ciocolată din lume se face la acolo. Poate. Nu știm sigur. Dar suntem convinși că ciocolata lor ajunge în toată lumea.

Povestea ”Pralin” este veche, dar a luat naștere din pasiunea pentru ”frumos”, așa începe Florin Bălan, maestru ciocolatier și manager al ”Pralin”, interviul despre fabrica de dulce și de bucurie.

Foto: bobbyphotography.ro

Povestea ”PRALIN”

Povestea a început în anul 2000, atunci când Florin Bălan a ajuns pentru prima dată în Olanda. A văzut despre ce este vorba, s-a îndrăgostit iremediabil de această meserie și de ciocolata adevărată și a decis că România trebuie să aibe așa ceva.

L-am găsit, într-o zi de weekend, pe Florin Bălan, maestrul ciocolatier, alături de ”artiștii săi” angajați. Așa ne-am gândit noi să le spunem, pentru că fiecare persoană care lucrează în această manufactură are un talent desăvârșit și o pasiune pentru ciocolată.

Ne-au arătat și nouă cum se face o figurină de ciocolată, de la cap la coadă, sau mai bine zis, de la căciuliță până la sacul cu jucării al Moșului. Iată procesul!

Florin Bălan și-a proiectat o cu totul altă carieră, dar viața l-a dus spre alte tărâmuri, dulci… Are o experiență de zeci de ani în domeniu, este arbitru internațional la concursurile de ciocolată și a lucrat cu ciocolatieri cu stele Michelin. Are cunoștințe în toată lumea și este apreciat pentru figurinele de ciocolată, pralinele și specialitățile pe care numai el știe cum le face cu foarte foarte multă atenție. Totul, într-un laborator foarte bine pus la punct, cu temperatură controlată în fiecare minut, umiditate controlată în fiecare secundă și angajați impecabili.

Ciocolata de la Cisnădie, Sibiu, ajunge în toată lumea, la companii de renume, autorități, personalități și nu numai.
De ce este o ciocolată specială?

Poate vă întrebați ce este așa special? Ei bine, ciocolata pregătită la ”PRALIN” nu numai că este făcută cu ingrediente naturale și este lucrată manual, ci poate lua orice formă și poate construi orice poveste. Artistul Florin Bălan ne-a povestit despre nenumăratele comenzi speciale, unele chiar ciudate, solicitate de clienți. În plus, ciocolata cu aur sau cu cristale Swarovski este nelipsită din cerințele pofticioșilor.

Foto: bobbyphotography.ro

Meseria care nu există în nomenclator

Meseria de ciocolatier nu există în nomenclatorul de meserii din România. Practic, dacă ești ciocolatier în această țară… nu exiști!?

Florin a ales însă, să practice această ”meserie”, aici, acasă, în România, deși i s-a spus că dacă ar fi fost ciocolatier în America ar fi fost deja miliardar.

L-am întrebat totuși ce ar face dacă ar lua-o de la capăt. Ne-a răspuns că tot de ciocolată s-ar ocupa, dar nu în România.
Mesaj către politicieni

Ciocolatierul Florin Bălan spune că e greu să faci ciocolată în România mai ales dacă nu ai susținere din partea statului, iar cel mai probabil, în viitorul apropiat, manufacturile de acest gen, și nu numai, vor dispărea.

Mai mult, despre moștenire nici nu poate fi vorba. Tinerii din ziua de azi nu mai au răbdare, iar statul nu acordă atenție unor lucruri ”mici”. Tocmai de aceea, Florin le-a transmis și un mesaj politicienilor, acela de a nu-i mai ”ajuta” pe cei care chiar fac lucruri cu adevărat deosebite în această țară. Cu cât îi ajută mai mult, cu atât îi încurcă. Politicienii să-și vadă de politică, iar ciocolatierii de ciocolată, așa cum pot.

Ciocolată adevărată 

La ”Parlin” Cisnădie se pregătește ciocolată doar pe comenzi speciale, în cea mai mare măsură. Materiile prime sunt atent alese, de cea mai bună calitate și vin din America Latină, Franța, Belgia, și nu numai.

Maestrul ne-a povestit despre cum trebuie să fie o ciocolată adevărată și gustoasă, despre faptul că trebuie se spargă în gură, să fie crocantă atunci când muști din ea și mai ales… o ciocolată perfectă nu are nevoie de surplus de zahăr. Asta înseamnă că nu îți va fi sete după ea. Așa este și ciocolată făcută la Cisnădie, iar Florin ne asigură de acest lucru. Ba chiar am încercat-o și noi și vă garantăm că a avut dreptate.
”Dumnezeu le-a dat îngerilor aripi și oamenilor ciocolată”, așa ne-a spus maestrul ciocolatier Florin Bălan.

Nu este ușor să faci ciocolată, iar degustarea ei ar trebui făcută cu respectarea anumitor condiții. În primul rând, și cel mai important, să NU țineți niciodată ciocolata în frigider. De ce? Veți afla răspunsul, în materialul următor.

În prag de sărbători vă prezentăm povestea ciocolatei de la ”Pralin” Cisnădie și a lui Florin Bălan. Vizionare plăcută!
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.