La fel ca în fiecare an Parada Națională de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost cât se poate de spectaculoasă. Iar de la an la an avem parte de noutăți. Așa s-a întâmplat și la aniversarea a 101 ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat.
Reprezentanții MApN au informat permanent miile de oameni sosiți la eveniment despre sărbătoarea la care iau parte, dar mai ales despre ceea ce urmează să vadă.

În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. 1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.

Un eveniment desfășurat în 101 minute

Parada Națională a început cu primirea șefului statului, Klaus Iohannis. Ulterior, a urmat salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutul gărzii şi ocuparea locului în tribuna oficialităților. A urmat intonarea imnului național și salvele de tun.

”Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, s-au executat douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul  Mihai NICOLAE. Salvele de tun sunt executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat. Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii”, au anunțat reprezentanții MApN.

Dispozitivul de defilare

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice au participat duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. De asemenea, au evoluat peste 50 de aeronave.

Detașamentele de militari străini au fost din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.


Câteva aspecte ce ne-au atras atențiaDupă aviația militară, parada militară națională a continuat cu defilarea blocului de tehnică militară.

Din partea IGSU, am remarcat tehnologiile de ultimă generație de care beneficiază și țara noastră. Am remarcat CONTAINERUL MULTIRISC, unul dintre cele mai complexe echipamente de intervenție post-cutremur. Sistemul integrează accesorii și echipamente pentru misiunile de căutare și salvare a victimelor de sub dărâmături.

AUTOMACARAUA CU BRAȚ RIDICĂTOR ȘI PLATFORMĂ, destinată misiunilor de căutare-salvare, în urma producerii unor seisme/prăbușiri de clădiri, descarcerare grea, alunecări de teren sau accidente industriale.

AUTOSPECIALA PENTRU TRATAMENTE HIPERBARICE ȘI OXIGENO-TERAPIE, destinată tratamentelor de urgență a victimelor sau a salvatorilor. Aceasta poate furniza oxigen la o presiune mai mare decât cea normală, iar acest lucru mărește cantitatea de oxigen în sânge.

Echipa de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a participat la gestionarea efectelor produse ca urmare a cutremurului major care a avut loc Albania. Echipa românească de căutare-salvare este certificată internațional, iar membrii echipei sunt în măsură să gestioneze consecinţele unui cutremur major.

Parada militară națională a continuat cu defilarea detașamentelor pedestre.

Parada pedestră a armatei a inclus în premieră detașamentul Comandamentului Forțelor Întrunite, împreună cu detașamente ale Forțelor Terestre, ale Forțelor Aeriene și Navale, ale celor două comandamente de armă – Comandamentul logistic întrunit și Comandamentul comunicațiilor și informaticii, ale instituțiilor de învățământ liceal, academic și de specialitate.

Purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, au defilat drapelele de epocă, o parte din istoria neamului românesc. La comanda acestui pluton, purtând uniforma Primului Război Mondial, s-a aflat locotenentul Ecaterina Isabela DIACONU.

Drapelele de epocă au aparţinut unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.  Acestea ne reamintesc faptul că prezentul s-a clădit simbolic pe mătasea lor tricoloră, pe jertfa soldaților români, știuți și neștiuți, care și-au făcut datoria pe front față de țară pentru împlinirea idealurilor naționale, susțin reprezentanții MApN.

Simbolurile naţionale – Drapelul, Imnul, Stema, Sigiliul şi Ziua Naţională – reprezintă repere care, alături de limbă, cultură şi tradiţii, ne individualizează ca naţiune.

Uniforme de epocă. Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană pe acest profil, a defilat de asemenea la Parada Națională de 1 Decembrie. Detaşamentul a purtat uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Regale Române din anii 1915-1919:  de Infanterie (cu cască),  de Grăniceri (cu coif), de Vânători (cu capelă) şi de Vânători de Munte (cu pălării Alpini). Numeroase efecte şi accesorii de epocă sunt originale.

INEDIT. Și în acest an a defilat la Parada militară națională un detașament al Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, comandat de colonel (r) Dan COSMA, prim vicepreședintele asociației, veteran al teatrelor de operații din Bosnia și Herțegovina și Irak.

DRAPELUL ASOCIAȚIEI a fost purtat cu mândrie de către plutonierul major Ionuț Butoi, veteran rănit în Afganistan. A fost medaliat de două ori cu aur la Jocurile INVICTUS de la Toronto și Sidney, un exemplu de dăruire și curaj.

Forțele Navale Române. În primul detaşament al Forţelor Navale, au defilat militari din subordinea comandamentului Flotei, ambarcaţi la bordul navelor maritime – fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, dragoare maritime. Detaşamentul este comandat de comandorul Vasile VRABIE, comandantul Divizionului 508 Rachete de Coastă, divizion înființat în 2017, care va fi dotat cu un nou sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML).

PREMIERĂ. Începând cu 1 ianuarie 2020, ca o recunoașterea a profesionalismului marinarilor români, România va deține pentru prima dată comanda unei grupări navale permanente a NATO, care va executa misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Este vorba de comanda grupării navale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice pe care o va exercita puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, au mai prezentat reprezentanții MApN.

Concluzii

Sunt doar câteva dintre aspectele interesante și importante din cadrul Paradei Naționale de anul acesta. Cu siguranță însă, tehnica militară și de ultimă generație de care dispune România se ridică la cele mai înalte standarde. România este o țară foarte bine dotată, iar acest aspect ține și de bugetul consistent alocat an de an pentru Apărare.

Una peste alta, indiferent de vreme sau vremuri, merită să mergi măcar o dată în viață să vezi Parada Națională. Cu siguranță România are cu ce se lăuda! La Mulți Ani, România!PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 12 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.