Vechile credințe românești, obiceiurile și tradițiile naționale continuă să se păstreze cu sfințenie în inima Transilvaniei. În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României. În popor însă, este ziua care încă mai trezește superstiții și spaimă printre localnici. Se spune că în Noaptea Sfântului Andrei, sau Noaptea Strigoilor, spiritele pun stăpânire pe sufletele oamenilor, lupii vorbesc și își pot suci capul, iar strigoii încep să umble la lumina lunii. De asemenea, noaptea este una cunoscută pentru vrăji și farmece în dragoste. Pentru toate acestea există însă un remediu de care oamenii locului nu se pot dezlipi, usturoiul. Vorbim despre o sărbătoare mistică, transmisă încă de pe vremea dacilor.

”Grozav, a venit Sfântul Andrei. Noi nu avem vampiri, avem moroi, strigoi. Morții vii. Aceasta este tradiția pur românească, încă din cele mai vechi timpuri. În seara de Sfântul Andrei, o seară specială, de la practica în care românii își pun grâu la încolțit ca să vadă cum le va fi anul ce urmează, până la cea în care își pun usturoi la geamuri și la uși, dar și în bucate, pentru a se proteja.”(Loredana Balca, ghid Castelul Bran).

La Bran, în județul Brașov, mai sunt localnici care încă respectă tradiția și se apără de rele cu ajutorul usturoiului. La ceas de seară o găsim pe drum pe doamna Rodica Zârnoveanu. O localnică în vârstă de 50 de ani, care, în fiecare an, se pregătește din timp pentru noaptea Sfântului Andrei.

”Se păstrează toată tradiția, rămasă din bătrâni. La toate geamurile se pune usturoi, iar cei care au animale închid ușile la grajduri și le fac cruce cu usturoi. Eu m-am pregătit încă de cu o seară înainte și la toate geamurile și la poarta de la intrarea în curte am pus usturoi ca să nu intre strigoii.”(Rodica Zârnoveanu, localnic Bran).

Și pentru că misterul este la el acasă, iar Branul este ”casa lui Dracula”, reprezentanții Castelului Bran s-au pregătit cum se cuvine pentru această sărbătoare importantă. Vizitatorilor li s-a propus o incursiune în trecut și au fost așteptați la Castel, la ”Petrecerea tuturor strigoilor”. Restaurantul ”Casa de ceai” a pregătit un meniu special, unde ingredientul vedetă a fost usturoiul. Acesta s-a regăsit inclusiv în cana cu ceai sau în tradiționala colivă.

Sute de mii de turiști ajung anual la Castelul Bran, un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de orașul Brașov, în Transilvania. Cei veniți sunt fermecați de povestea lui Vlad Țepeș, sau Dracula, așa cum îl descrie celebrul scriitor Bram Stoker.

Printre atracții se numără dormitorul reginei Maria a României, o scară secretă care face legătura între etajele întâi și al treilea, dormitorul regelui Ferdinand I al României sau camerele de tortură. Nu în ultiml rând, și poate cel mai special, turiștii pot face o ”excursie” prin ”Tunelul Timpului”.

Vizitatorii pot coborî 32 de metri cu un lift modern, din curtea interioară a Castelului, până în grădina acestuia. Experiența le oferă un adevărat spectacol pe bază de tablouri vivante. Pentru realizarea acestui proiect au fost disclocați nu mai puțin de 330 de metri cubi de rocă de diverse durități, cu ajutorul a 12 mineri. Cel mai bine însă, ne-a povestit Loredana Balca, ghid al Castelului Bran de mai bine de 25 de ani.

”În cele mai vechi timpuri, soldații, la începuturile secolului XIV aveau un rezervor de apă, dar mai târziu a fost săpată o fântână adâncă de 57 de metri. Nu era doar pentru apă ci și un punct de refugiu în caz de asediu. La nivelul parcului regal exista un punct de evacuare. Regina Maria, venită la Bran, în 1937, are o dorință. Partea superioară a fântânii a fost mutată în curte, cu rol decorativ, iar pe orificiul celei vechi s-a montat un lift cu ajutorul căruia se cobora până la nivelul parcului unde se ieșea spre Casa de ceai. După 80 de ani, turiștii pot gusta o aventură coborând cu această cabină proiectată special pentru Castelul Bran.”(Loredana Balca, ghid Castelul Bran).

Odată ce părăsesc castelul, turiștii sunt așteptați de localnici cu suveniruri de toate felurile, fie ele tradiționale sau nu, dar și cu preparate gustoase ale locului. Nu în utlimul rând, pot pleca acasă cu funii de usturoi sau punguțe cu grâu. Tot în noaptea de Sfântul Andrei românii pun grâu la încolțit, pentru a afla dacă vor avea un an cu bunăstare, noroc și sănătate sau va fi marcat de dificultăți. De Anul Nou se verifică dacă firele crescute din grâu sunt înalte, drepte, puternice și dese. În acest caz, va urma un an bogat, cu recolte bune.

Desigur, sunt multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare mistică din România, iar printre acestea se mai numără și legarea cu sfoară a obiectelor tăioase, fetele își pot afla ursitul sau se pot face farmece și vrăji în dragoste.

Cât este adevăr și cât este mit? Nimeni nu poate spune concret. Cert este că sărbătoarea fascinează an de an, atât localnicii, dar mai ales străinii ce sosesc în Transilvania.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen + fourteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.