Zeci de mii de documente și mii de cărți de mare valoare istorică se află în arhivele Primei Școli Românești. Transylvania Stories vă prezintă un interviu în exclusivitate cu Pr. Prof. Dr. Vasile Oltean, directorul muzeului. 

Aproximativ 6.000 de cărți vechi și 30.000 de documente aflate într-o clădire din 1773. Conform reprezentanților Primei Școli Românești, o bună parte din arhivă nici măcar nu a fost cercetată, acolo aflându-se documente chiar din secolul XI.

”Ele în speță sunt valori ale culturii naționale, dar nu numai. Avem foarte mult patrimoniu internațional, prima carte slavă din lume, prima Biblie a rușilor, istoria Transilvaniei scrisă de nemți la Nurnberg, v-am dat niște exemple. Dar cel mai vechi document este din secolul XXI, un manual de școală. Avem cărți a lui Coresi care și-a tipărit prima dată în Limba Română. Avem foarte mult patrimoniu din tipografiile din Țara Românească, Moldova și desigur, Transilvania, deci o istorie națională concentrată într-un spațiu arhivistic pe lângă Prima Școală Românească”, a declarat pentru Transylvania Stories, Vasile Oltean, director Prima Școală Românească.

Prima Școală Românească se află în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului, și datează din anul 1760. Prețul unui bilet de intrare este de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru elevi și studenți.

Aflați mai multe despre arhiva ascunsă a Primei Școli Românești din materialul următor: 

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.