Sânsimion, Harghita, Transilvania – Dacă îți place berea și mai ales dacă ți-ai dori să vizitezi o fabrică de bere atunci îți propunem o călătorie în județul Harghita, la Manufactura Csíki Sör. O micuță fabrică dezvoltată într-o fostă distilerie comunistă.

Situată la aproximativ 30 de kilometri de Miercura Ciuc, fabrica a fost deschisă în 2013 de un antreprenor maghiar și produce bere artizanală 100%. Pentru a-și păstra eticheta pusă deja, de produs natural, unitatea de producție îmbuteliază mai puțin de 20.000 de sticle pe zi. Procesul de fabricație este unic, iar apa folosită este de izvor.

Fabrica de bere Csiki Sor. Foto: Transylvania Stories
Fabrica de bere Csiki Sor. Foto: Transylvania Stories

Csíki Sör a devenit Tiltott Csíki Sör

În anul 2014 compania olandeză Heineken a dat în judecată Csíki Sör pe motiv că berea ”Ciuc”, produsă de mica fabrică din Sânsimion, încalcă drepturile de proprietate intelectuală a companiei și, implicit, copiază marca ”Ciuc Premium”, produsă de Heineken.

După un proces care s-a întins pe câțiva ani, magistrații au dat câștig de cauză gigantului Heineken, dar la scurt timp guvernul din Ungaria a intervenit și a anunțat o propunere de interzicere a utilizării siglei roșii a Heineken ca simbol al comunismului, deja interzis prin lege. De altfel, reprezentanți ai guvernului ungar s-au deplsat până la Sânsimion pentru a vedea exact ce face fabrica de aici.

Csíki Sör ar fi trebuit să fie închisă, susțin unele surse, dar la mai puțin de o lună după intervenția Ungariei și fără a-și lega în mod explicit acțiunea, Heineken și compania de la Sânsimion au acceptat să coexiste pașnic și să renunțe la toate acțiunile legale conexe, dar cu o mică excepție.

Csíki Sör s-a transformat în Tiltott Csíki Sör (adică berea interzisă) și face acum deliciul băutorilor de bere, atât din România, cât și din străinătate.

Micuța fabrică de bere din Transilvania a rezistat presiunilor puse de-a lungul timpului, iar povestea ei a ajuns și în presa internațională. În 2017, celebrul cotidian The New York Times a scris despre Csíki Sör.

Berea naturală, produsă astăzi la Sânsimion în județul Harghita are o istorie bogată, iar primele mențiuni fac referire la anii 1540-1548. Dar nu intrăm în detaliile acestea ci vă lăsăm chiar pe voi să aflați povestea direct de la reprezentanții fabricii.
Fabrica de bere Csiki Sor. Foto: Transylvania Stories
Fabrica de bere Csiki Sor. Foto: Transylvania Stories

În vizită la Manufactura Csíki Sör

O vizită în Sânsimion, județul Harghita, nu face decât să îți bucure privirea, în primul rând, cu peisajele de poveste ale zonei. Dealuri, munți, case construite în stil specific și oameni prietenoși.

Fabrica Csíki Sör poate fi vizitată de luni până sâmbătă, iar pentru acest lucru este nevoie să vă faceți o programare online pe website-ul oficial https://csikisor.hu/latogatokozpont/. Nu există traducere în Limba Română astfel că veți fi nevoiți să folosiți Google Translate sau să contactați telefonic reprezentanții companiei.

După ce compania și-a putut continua activitatea în urma procesului cu Heineken, conducerea a decis ca fabrica să poată fi vizitată de către oricine, gratuit. Astfel că din 2017, cei interesați pot face un tur al fabricii, pot degusta berea și, desigur, un ghid le va explica istoria acesteia în română, maghiară sau engleză. Veți putea afla secretul procesului de producție, veți vedea exact procesul de preparare și îmbuteliere și veți putea gusta orz, hamei și berea propriu-zisă.

Fabrica de bere Csiki Sor. Foto: Transylvania Stories
Fabrica de bere Csiki Sor. Foto: Transylvania Stories

Turul durează aproximativ o oră, dar poate fi extins la două ore, două ore și jumătate timp în care veți vedea pas cu pas procesul de fabricare al berii.

Pentru suma de 55 de lei de persoană, vizitatorul poate să deguste câtă bere dorește, la finalul prezentării fabricii. De asemnea, pentru suma de 65 de lei de persoană veți putea degusta toate tipurile de bere, dar și alte băuturi produse la Csíki Sör și veți putea servi masa la barul creat în incinta fabrici. Gazdele vă vor servi cu un ciolan afumat în pâine coaptă, cu ceapă roșie și sosuri speciale.

Bucatele sunt locale, iar preparatul gata este făcut chiar de către săteni. Ceapa este din curțile oamenilor, iar sosurile, ei bine, sunt de asemenea 100% naturale, și cu siguranță, pe gustul vostru.

Mai mult, grupurile organizate se vor putea bucura de muzică live. La final, cei interesați pot face o vizită magazinului cu suveniruri.

Să vă spunem și un secret, de ce merită să vizitați fabrica? La Csíki Sör nu veți descoperi doar berea autentică, ci și o mulțime de alte băuturi. Câteva dintre acestea? Berea cu miere, unicat în România. Un produs natural cu miere culeasă de la apicultorii locali. Berea cu vitamine și zmeură, de asemenea unică în țara noastră. Dacă veți ajunge la Manufactura Csíki Sör din Sânsimion, cu siguranță veți descoperi și celelalte produse deosebite, făcute de ei și 100% naturale. Te vor surprinde!


Și dacă ajungi în zonă, îți recomandăm să guști și produsele locale. Vezi și acest articol: Brânzeturile secuiești care au ajuns pe masa Prințului Charles. A mai cerut…
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.