Deși nu există statistici, în utlimii ani s-a văzut o tendință în rândul copiilor de a înlocui sportul și timpul liber petrecut afară cu jocul pe calculator, tabletă sau telefon. De altfel, și alimentația celor mici a suferit schimbări. De la mâncare gătită, în cea mai mare parte, la mâncare gata procesată sau chiar fast-food.

Conform World Health Organisation, la nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vărsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi. Majoritatea populației trăiește în țări în care greutatea în exces omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. Nu mai puțin de 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi în 2016. Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi în 2016.

Sunt cifre îngrijorătoare? Să le vedeți pe cele ale bolilor cardiovasculare sau diabet! Dar să nu intrăm în detalii. Vorbim acum despre Clubul de Sport Pheonix din Brașov, al cărui antrenor este Silviu Both. Fost jucător, actualmente antrenor de mai bine de 20 de ani. În prezent antrenează la Clubul Brașovia, Clubul Sportiv Pheonix, iar în trecut, printre altele, a fost antrenor al Lotului Național de Bachet Junior. Un om modest, la 51 de ani, care face acum minuni cu copiii care îi ”intră pe mână”.

Tot el îi convinge pe cei mici să renunțe la tehnologie și să practice un sport, fie el și de placere, dacă nu chiar de performanță. L-am găsit pe terenul de baschet, alături de echipa de Mini Baschet și Baby Baschet a clubului Pheonix, adică elevi de clasele primare.

”Baschetul este un sport frumos și este un microb. Este viața mea, iar lor încerc să le transmit ceea ce am făcut toată viața și să le placă acest sport. Nu este ușor, la prima vedere poate pare, dar nu este chiar așa. Performanța începe de la 15-16 ani, dar până atunci învățăm corect baschetul, iar cei care au valoare pot face performanță. Înseamnă multă multă muncă și sacrificiu.”

”Copiii sunt minunați. Este o plăcere și o încântare să îi vezi la antrenament. Sunt momente când mai suferă pentru că sunt și antrenamente mai grele, dar este o placere să îi vezi în vacanță, când ar putea să stea pe laptop, să îi vezi la antrenament.”

 

Sport vs. tehnologie

L-am întrebat pe antrenor cum reușește să îi convingă pe copii să mai facă sport de performanță sau să facă sport și să nu stea în fața calculatorului pe jocuri.

”În primul rând, acestor copii încerc să le inoculez acest frumos sport, baschetul. Nu discutăm de performanță în primă fază, discutăm de mișcare la nivelul lor. Clar că îmi doresc foarte mult să îi scot din fața calculatorului, a tabletei sau orice altceva. Din fericire eu am reușit până acum și probabil că sufletul, meseria… reușesc, poate nu tot timpul, dar în mare parte, cu feelingul meu de antrenor. Toată chestia este să vină cu placere la antrenament. Este posibil ca după un an sau după doi să aibă dorința să se lase de baschet, dar plecăm pe ideea de mișcare, poate fac alt sport.”

Club sportiv Pheonix Brașov / Foto: Giorgiana Croitoru
Club sportiv Pheonix Brașov / Foto: Giorgiana Croitoru

Copiii îl iubesc pe antrenor și spun că au reușit repede să renunțe la jocuri pentru joacă. O joacă în aer liber, prin sport, la baschet.

”Am 11 ani și am ales sportul ăsta în primul rând pentru că e sport de echipă, tehnic și nu e un sport pe care să nu îl poți face. Dacă nu îl faci cu placere atunci îl faci degeaba. La început nu prea voiam, recunosc, dar m-a dus mama să încerc sporturi noi și când am început să fac baschet m-am simțit atras. A fost ușor să renunț la calculator pentru sport. E mult mai frumos. Fac baschet de patru ani, iar baschetbaliștii mei preferați sunt Stephen Curry și LeBron James”, ne-a spus Cezar Petrescu.

”Am 12 ani și practice baschet de doi ani și jumătate. La început am vrut doar un sport de placere, dar acum îmi place mult mai mult. Ies afară des și fac foarte multe antrenamente. Mi-a plăcut foarte mult, am început să iubesc sportul acesta și a fost foarte ușor să renunț la telefon sau calculator”, Alexandru Nyako.

”Am vrut să fac un sport să nu stau în casă toată ziua. Practic baschet de un an și jumătate. Am 9 ani, iar sportivul meu preferat este Stephen Curry”, a spus Tudor Istrate.

Recent, copiii au participat la Costinești în județul Constanța la Festivalul Național de Baby Baschet și Mini Baschet, organizat de Federația Română de Baschet. Clubul Pheonix a obținut locul întâi la ambele probe, în grupa lor.

 

Mesajul antrenorului pentru părinți, copii și profesori

”Din păcate discutăm de un triunghi unde primează copilul, părintele și profesorul sau antrenorul. Dacă aceștia merg pe aceeași linie nu are de câștigat decât copilul. Profesorii de sport, și sunt sigur că ei fac asta, trebuie să trimită copiii către sport. Ține mult și de profesorii de sport. Cred că sportul nu mai e ce a fost, din păcate. Este și spectacol, e adevărat, dar ăstea sunt vremurile. Dacă discutăm de baschet, nu se compară baschetul pe care l-am jucat eu în anii 80, 90, cu cel de acum. Nici copiii nu mai sunt la fel. Dar dacă discutăm de performanță înseamnă foarte foarte multă muncă”, a mai spus Silviu Both.

Cu siguranță baschetul și nu numai, în general, sportul, are nevoie de mai multă susținere din partea statului român. Copiii au nevoie să fie selectați mai des din școală pentru a fi trimiși spre sporturi de performanță, iar sălile profesionale de sport sunt mai mult decât necesare, actualmente poate insuficiente. Am povestit despre copii și îi dăm ca exemplu pentru ca părinții să își trimită copiii la sport. Pentru că așa cum ne spunea și antrenorul Silviu Both, sportul înseamnă sănătate curată.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.