„Muzica dă suflet universului, aripi gândirii, avânt imaginației și viață tuturor lucrurilor”, spunea Plato. Acesta este și mesajul Asociației Music Camp International, un program educativ, plin de dinamism, care transformă copii, profesori și chiar comunități întregi prin darul muzicii.

De mai bine de 18 ani, Connie Fortunato, fondatorul și dirijorul Asociației Music Camp International, a adus în România bucuria muzicii. Prin fiecare tabără, oferă tinerilor o experiență inedită de cea mai înaltă calitate. Ea susține că “toți copiii sunt înzestrați cu darul muzicii, iar într-un mediu educativ, dinamic și pozitiv, prin modalități de predare multiple, fiecare copil poate descoperi și dezvolta darul din sufletul său”.  Deși în foarte multe țări astfel de tabere sunt organizate doar pentru copii talentați, Connie Fortunato a fondat Music Camp pentru a lucra cu copiii aflați în nevoie, cu copiii orfani, cu copiii cu nevoi speciale cărora le oferă o experiență inedită, indiferent de mediul economic, social sau religios din care provin.

Timp de o săptămână, copiii participă atât la cursuri de instrumente precum chitară, vioară, violoncel, orff, clarinet, fluier soprano, alto și tenor, clopoței clasici și rezonanți, cât și la ore de cor, la care descoperă marile opere clasice ale marilor maeștri Mozart, Haydn și mulți alții și cântă în mai multe limbi precum română, engleză, latină, spaniolă și rusă. Cei mai mulți dintre cei care participă în această tabară țin pentru prima oară un instrument în mână. La finalul fiecărei tabere, micuții susțin câte un concert, care are loc în una din marile săli de concerte din oraș, alături de o orchestră simfonică, avându-i ca spectatori pe părinți, bunici, prieteni, profesori și chiar localnici.

Vezi aici, ediția din 2019 a MUSIC CAMP INTERNAȚIONAL:

Ce spune fondatoarea Music Camp International?

”Am început să lucrez în România în 1993, am venit după căderea regimului Ceaușist și am început cu terapia muzicală pentru orfani. Am făcut asta pentru aproape șase ani și m-am îndrăgostit de România, iar un coleg de-al meu din Statele Unite mi-a spus, de ce nu organizez Music Camp în România? Și am spus, serios? Crezi că va funcționa acest proiect? El a spus că va funcționa cu siguranță. Așadar, în 2002, am încercat un proiect pilot într-o localitate mică din Timișoara. A fost un succes enorm. Am fost uimită și am știut ce vreau să fac pentru tot restul vieții mele.

De ce România?

Am fost atrasă de România pentru că programele de televiziune din Statele Unite ale Americii, programele de știri, au descris situația copiilor orfani din România. O mulțime de americani au spus la acel moment că sunt motivați să vină și să adopte copii. M-a emoționat în diferite feluri. Am vrut să vin și să îi vindec în țara lor, în mediul lor. Am venit și am început să fac terapie prin muzică și să le dăruiesc demnitate, speranță și încredere în sine. Am înființat organizația Music Camp International și în România, iar de mai bine de 17 ani, am lucrat cu peste 15.000 de copii.

România sau America?

În momentul de față nu locuiesc în România ci în California. Petrec foarte mult timp pe avioane și sunt mai mult în Estul Europei, decât în America. Revin în România în august, în noiembrie, în decembrie, probabil în februarie, voi fi aici în cea mai mare parte a timpului. Lucrez foarte mult, lucrez, în jur de 100 de ore pe săptămână, lună de lună, an de an.”A declarat Connie Fortunato, fondator și dirijor, Music Camp International, în exclusivitate pentru Transilvania News.

Când nu calatoreste pentru Asociația Music Camp, Connie Fortunato conduce Schola Cantorum – două programe corale locale pentru copiii și tinerii din comunitatile Santa Cruz County și Fremont, California. De asemenea, dirijează corul de adulți al comunității din zona Monterey Bay – Celebration Choir – care organizează concerte de Negro-Spirituals în timpul verii si concerte de binefacere primavara.

Connie Fortunato este o americancă, absolventă a Colegiului Wheaton din Illinois, în domeniul muzicii și al literaturii. De peste 30 de ani lucrează în domeniul muzical. A publicat curriculum muzical pentru toate vârstele, de la cea preșcolară la cea adultă. În 1985, curriculumul său pentru adulți a câștigat premiul Gold Medallion. A susținut seminarii de pregătire, a participat ca dirijor invitat și consultant la festivaluri corale, a fost profesor asistent în programe post-universitare și a acordat consultanță de specialitate în numeroase locuri din Statele Unite.

Mai multe detalii despre Asociația Music Camp International, puteți găsi și pe website-ul lor oficial http://musiccampinternational.org/

FOTO: Giorgiana Croitoru
FOTO: Giorgiana Croitoru
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.