La numai 12 ani, brașoveanca Dor Geta Popescu, a fost cea ma tânără alpinistă din lume. A doborât trei recorduri mondiale, la o vârstă atât de fragedă, după ce a ajuns pe Anzi, un vârf de peste 6800 de metri, dar și pe Sabalan, din Iran și Damavand, din Asia. A început să urce pe munte, de la vârsta de trei ani, însă a fost cucerită, este parte din natură, așa cum a declarat chiar ea, pentru Transylvania Stories în 2016. Le recomanda copiilor de vârsta ei să încerce o experiență pe munte.

Vorbim la trecut, din păcate. Tânăra alpinistă s-a stins din viață pe data de 22 aprilie 2017 după ce a fost prinsă de o avalanșă în Munții Retezat. La ora 14:25, un apel la Numărul Unic de Urgență 112 a anunțat un accident în zona montană, în Munții Retezat. Un grup de șapte persoane a fost surprins de o avalanșă în zona Vf. Peleaga, dintre care trei copii, patru adulți. Intervenția autorităților a fost extrem de dificilă, dar nu s-a mai putut face nimic pentru Dor Geta Popescu și nici pentru un alt copil deosebit, decedat și el.

În memoriam Dor Geta Popescu, la doi ani de la moartea sa fulgerătoare, republicăm un interviu în exclusivitate, acordat pentru Transylvania Stories.

Reporter: De unde pasiunea pentru munte?

Dor Geta Popescu: Cand eram mică o vedeam pe Coco și pe tatăl meu plecând și intorcându-se din expediții. După ce am mers prima oară pe munte mi-a plăcut foarte mult și tot am mai vrut să mergem, apoi au urmat turele în Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților și munții înalți.

Reporter: Cum ai început? Care a fost prima călătorie?

Dor Geta Popescu: Prima dată am mers pe munte la trei ani, de ziua mea, am calatorit pe varful Postăvarul. Prima călătorie pe un munte înalt a fost la 10 ani pe Ararat de 5137 de metri altitudine, în 2013, și a fost un Record Mondial de Vârstă. fiind cea mai tânără de pe acest vârf.

Reporter: Care a fost cea mai grea experiență?

Dor Geta Popescu: Cele mai grele expediții au fost Ojos del Salado și Aconcagua, ultimele expediții. Amândouă mi s-au părut grele, dar cea mai grea a fost Aconcagua pentru că am dormit la cort și pentru că a trebuit să cărăm din tabăra de baza cam 18 kg în fiecare zi, până la ziua de vârf.

Reporter: Ce spun părinții?

Dor Geta Popescu: Cu părinții mă înțeleg foarte bine, tata mă antrenează, mama  mă susține și în general ne înțelegem din priviri.

Reporter: Povestește-ne o întâmplare care ți-a rămas în minte cel mai bine.

Dor Geta Popescu: Îmi amintesc când am ajuns pe primul meu munte înalt, Ararat, la 10 ani, când urcam ultima porțiune către vârf, bătea vântul foarte tare și abia așteptam să ajung pe vârf, să am primul meu record! Am fost puțin dezamăgită că de pe primul meu vârf nu am văzut nimic din cauza ceții și norilor, dar eram fericită de reușită.

Reporter: Care este satisfacția personală?

Dor Geta Popescu: Mă satisface întodeauna momentul atingerii unui vârf, priveliștea minunată și deschisă, care se vede, efortul depus la ascensiune și antrenamentele din Circuitul 7 Munți, Grădina Carpaților și Recordurile de vârstă.

Reporter: Ai simțit vreodată că vrei să renunți?

Dor Geta Popescu: Nu, nu am vrut niciodată să renunț! Nu, pentru că a fost totul ușor și simplu, au fost și momente grele, în care vroiam să fiu acasă și să dorm, dar nu s-a pus niciodată problema să renunț.

Reporter: Care ar fi următoarele cuceriri? Unde ai vrea să ajungi în 2016?

Dor Geta Popescu: Urmatoarea expediție, în 2016, este în Mexic, Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan al Americii de Nord și McKinley, cel mai înalt munte al Americii de Nord. Apoi cel mai înalt munte și vulcan din Australia și Oceania. Oricum, eu sunt cucerită de frumusețea munților, în rest sunt ascensiuni, nu asalturi militare.

Reporter: Te-ai gândit la o carieră? Ce ți-ar plăcea să faci în viitor?

Dor Geta Popescu: Nu, trăiesc în prezent și ma bucur, acum, de reușita și recordul din Aconcagua!

Reporter: Care este visul tău?

Dor Geta Popescu: Îmi doresc foarte mult să ajung pe Everest, ceea ce este planificat anul viitor, și să fiu cea mai tânără alpinistă din lume care v-a încheia Circuitele 7 Summits și 7 Volcanoes.

Reporter: Ce le recomanzi copiilor de vârsta ta?

Dor Geta Popescu: Să nu mai stea toată ziua în casă cu tableta, laptopul sau telefonul în față și să meargă la panoul de escaladă să vadă cum este, sigur o să le placă. Sau să vină într-o ascensiune cu mine în Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților.

Reporter: Cum vezi tu natura, mediul, din zilele noastre?

Dor Geta Popescu: Eu sunt o parte din natură și mediu. În momentul în care conștientizăm că suntem parte și nu doar privitori din exterior, nu vor mai exista probleme de protecție și conservare ci deprinderi de trăire în armonie.


Dumnezeu să te aibă în pace!

FOTO: Facebook / Dor Geta Popescu
FOTO: Facebook / Dor Geta Popescu
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.