Te-ai întrebat vreodată cum este să fii la manșa unui avion? Ce responsabilitate au piloții și ce fac ei mai exact? Ei bine acum ai această posibilitate pentru că la Cluj-Napoca s-a deschis primul simulator de aviație din România, la care publicul are acces. O echipă de oameni tineri, piloți și nu numai, au deschis afacerea ”Flight X”, așa cum este denumită.

Cei interesați pot pilota un avion Airbus A320, cu plecare și aterizare pe orice aeroport din lume.

Ce este un simulator de aviație? Ne spune chiar comandantul unui astfel de avion. ”Este un echipament care emite la scară 1:1, extrem de fidel, cabina unui avion. Ce avem noi aici este un simulator de Airbus 320 care este cel mai popular avion mediu curier din lume, și este foarte folosit și în România, de către majoritatea companiilor.”, a declarat pentru Transylvania Stories, Cristian Mandu, pilot Airbus A320. 

Astfel că cei care au zburat în realitate cu un avion, pot trece acum de la statutul de pasagaer, la manșa unui avion, într-un simulator foarte realistic. Cei interesați vor putea face toate manevrele pe care le-ar putea face un avion pe un aeroport, dar vor putea și să decoleze și să aterizeze pe orice aeroport din lume.

”Le oferim în felul acesta perspectiva a ceea ce se întâmplă dincolo de ușa de la cockpit. Ca și pasager poți întâmpina anumite disconforturi și îți pui problema, dar oare ce fac piloții, ce se întâmplă dincolo de ușa aceea de metal.” a mai spus Cristian Mandu.

Vizitatorii Flight X au la dispoziție 30 de minute pentru a decola, pilota și ateriza un avionul, dar pot trece și prin situații de urgență, așa cum ne-a mai declarat pilotul.

”În 30 de minute se pot face destul de multe chestii. Dacă vor să zboare din Dubai, pot să zboare din Dubai, avem o bază de date de 24 de mii de aeroporturi. Există o abordare tehnică, poți să treci prin toate fazele de zbor, sau a doua abordare este să zburăm ”la vedere”, peste Dubai, Los Angeles, Madeira, poți experimenta orice. Le putem arăta cum se zboară, iar în alte ședințe pot face lucruri mai complicate, precum proceduri anormale, foc la motor, diferite situații de urgență.” 

Aviația este un ”virus”, se ia!

Cristian Mandu s-a apucat de școala de aviație la vârsta de 25 de ani, dar spune că a fost virusat de mic, din familie. Deși a terminat Conservatorul, și este violonist, a lăsat totul pentru aviație. În prezent este comandat pe avion Airbus A320.

Cum s-a ajuns la un simulator de aviație deschis pentru public? ”Ne-am lovit foarte des de întrebarea ”cum este să zbori?”, iar acum un an jumate am fost într-o echipă pentru un concurs organizat de NASA unde a trebuit să facem o aplicație prin care preziceam întârzierile avioanelor, bazate pe prognoza meteo. La prezentarea aplicației, cu care am obținut Locul I pe țară, ne-au întrebat oamenii cum e să zbori. Curiozitatea e așa mare încât ne-am gândit să le arătăm oamenilor cum e cu adevărat să zbori. Atunci când auzi de un simulator pare foarte interesant și oamenii sunt curioși. Este ”smart entertainment” cum a definit un client de-al nostru. E o meserie în care înveți tot timpul.”

Ce se întâmplă cu cei care au frică de zbor, de avion?

”Din septembrie vom oferi cursuri pentru cei care au frică de zbor. Va fi un pilot care le va explica oamenilor cât de ”safe” sunt operațiunile și de asemenea avem un psiholog care se va ocupa pe partea de fobii. Am mai avut clienți de acest gen, care au încercat totuși și au spus că s-au mai relaxat după această experiență.”

Ce mai urmează?

Simulatorul este deschis de mai bine de două luni, însă trebuie să aștepti la rând dacă vrei să pilotezi și asta pentru că este coadă la programări. În viitorul apropiat piloții își doresc să ofere zboruri cu avioane mici și de ce nu, să deschidă chiar o școală de aviație. În plus, un al doilea simulator de aviație urmează să se deschidă la București.

Oferă un cadou celor dragi!

”Funcționează foarte bine sistemul de vouchere, foarte multe doamne doresc să facă o surpriză prietenilor sau soților. Le fac o surpriză și ei chiar habar nu au ce se întâmplă aici, iar când văd rămân cu adevărat surprinși.” a mai spus comandantul Cristian Mandu.

În prezent se pot face programări online, iar biletele sunt reduse cu 50%. Poți profita și tu de ocazie și nu vei regreta că ai încercat o experiență cu adevărat unică. Vizitează www.flightx.ro.

FOTO: Transylvania Stories
FOTO: Transylvania Stories

 

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − thirteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.