La Armășeni, în județul Harghita, într-un sat aparte, înconjurat de dealuri, l-am cunoscut pe gospodarul Tibor Daniel. Fermierul deține 17 vaci de pe urma cărora produce aproximativ 200 de litri de lapte. O parte din această cantitate este livrată către cooperativa locală, iar din restul produce telemea și cașcaval.

După rețete preluate din moși strămoși, familia Daniel folosește laptele pentru a produce 15 tipuri de telemea și cașcaval. Printre acestea se numără telemeaua proaspătă, urda, cașcavalul simplu și afumat, cașcaval cu chimen sau cu trufe, brânza cu mucegai, parmezanul, sau brânza cu ceapă. O specialitate unică produsă în această zonă.

Prințul Charles, impresionat de brânzeturile secuiești

Din aceste brânzeturi a servit însuși Prințul Charles care s-a arătat încântat de produsele locale tradiționale, drept pentru care a mai solicitat să deguste din preparatele făcute de familia Daniel.

Deși cei mai mulți tineri din sat au plecat în orașele mari să studieze, fiul lui Tibor, a ales să rămână în localitate și să ducă mai departe tradiția. Deși este student și va deveni inginer agronom, tânărul spune că nu va pleca din Armășeni.

”Eu am studiat economia agro-alimentară la Miercurea Ciuc, iar acum sunt la facultate. Doresc să ajung inginer agronom. Trebuie inovație și ambiție pentru acest lucru și trebuie să fie un scop în viitor. Nu știu cum să văd viitoru, dar un lucru e cert, eu rămân aici”, spune Rajmund Daniel, fiul gospodarului Tibor Daniel.

Autoritățile spun că susțin producătorii locali.

”Dacă ei fac un pas semnificativ mai mare, atunci se pierde ceva. Sprijinul cel mai bun este să creezi o piață. La ora actuală, cel mai bine este să organizezi lunar, sau periodic, târguri pentru meșteșugarii din zonă”, a declarat deputatul Attila Korodi.

Gospodarul își vinde produsele lunar în târgurile din Miercurea Ciuc, dar și în sat. Deși este conștient de valoarea produselor pe care le pregătesc, oamenii spun că nu pot produce o cantitate mai mare, iar prețul produselor este unul modic pentru ca acestea să fie cumpărate de toată lumea.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transylvaniastories@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.